Nincs elég nevelő a gyerekotthonokban

2022.12.02. 12:40
Sokan dolgoznak azon, hogy segítsenek az állami gondoskodásban élő gyermekeknek, akik az ünnepeket otthon, a családjukkal töltik szerény körülmények között.

A Kuckó Önkéntes Program idén nyolcadik alkalommal állított össze ünnepi finomságokkal telepakolt csomagokat a hátrányos helyzetben lévő gyerekeknek, emellett élelmiszer- és tisztálkodási csomagokkal készülnek, hiszen ebből van a legnagyobb hiány.

Eleinte négy-öt lelkes önkéntes csomagolt, mára már körülbelül ötvenen vannak, hogy elkészítsék a karácsonyi csomagokat az összes budapesti és Pest megyei gyermekotthon lakójának, beleértve a nevelőket és a gyerekfelügyelőket is. 

Azonban nehéz helyzetben vannak a gyermekotthonok, az önkéntesek munkája is csak ideiglenes megoldást tud jelenteni a munkaerőhiányra – emelik ki sajtóközleményükben. Ezért az önkéntesek hetente többször látogatják az otthonokat, hogy próbálják csökkenteni a nevelőkön lévő terhet. 

Fontos, hogy érezzék a nevelők a megbecsülést, hiszen ők vannak a gyermekek mellett a nap 24 órájában, és kardinális, milyen minőségben

– mondta el Strényi Vera, a Kuckó Önkéntes Program vezetője. Hozzátette, hogy idén először egy nevelői díjátadót is tartottak, hogy kifejezzék a megbecsülésüket irántuk.

A gyermekotthonok lakói – akiket korábban kiemeltek a családból, vagy nehéz körülmények miatt a szülők döntöttek a gyermekotthonban való elhelyezés mellett – a gyám döntése alapján lehetőséget kapnak, hogy együtt töltsék az ünnepeket. A nehéz anyagi körülmények mellett hatalmas segítséget jelent a családoknak, hogy nem az üres asztal várja őket – folytatta a vezető.

Mindamellett jól látszik, hogy a mi támogatóinknak is minden eddiginél nehezebb az idei év, lassan haladunk a tízmillió forintos cél felé, és el tudjuk képzelni, hogy a radikális áremelkedést hogyan élik meg azok, akik eddig is nagyon szerény körülmények között éltek

– árulta el Strényi Vera, hozzátéve, hogy a gyűjtés december 6-ig tart.