Megkérdezték a pécsieket, hogy tűzijátékot vagy inkább tűzifát szeretnének

2022.12.02. 20:21
A pécsi önkormányzat megszavaztatja a lakosokkal, hogy idén szilveszterkor a tűzijáték helyett inkább tűzifát vásároljanak-e a családoknak.

Az önkormányzat honlapján egy rövid bejegyzés jelent meg, amelyben azt írták, hogy a pécsiek két lehetőség közül választhatnak: 

  • „Pécs Önkormányzata a szilveszteri tűzijáték árából vásároljon inkább tűzifát a legrászorultabb pécsi családoknak, vagy
  • rendezzen tűzijátékot a városban, és így búcsúztassa az óévet.”

Az online szavazásra egy hét áll rendelkezésre, december 9-én éjfélkor ér véget a voksolás.

Az önkormányzat honlapjára posztolt bejegyzést a Facebookon megosztotta Péterffy Attila polgármester is, aki azt írta: „Van, aki úgy véli, hogy egy háborúval, gazdasági problémákkal, inflációval és megannyi nehézséggel terhelt időszakban éppen hogy szükség van városi tűzijátékra, arra, hogy kikapcsolódjanak az emberek. Mások viszont úgy gondolják, hogy ilyen nehéz gazdasági és szociális helyzetben pazarlás volna nagyszabású városi tűzijátékot tartani. Az erre a célra fordított összegből ugyanis sokkal etikusabb lenne olyan pécsi családoknak tűzifát vásárolni, akiknek most minden segítségre szükségük van.”

Döntsünk közösen! A szilveszteri tűzijáték megrendezéséről internetes szavazást indítunk. Így mi, pécsiek a lehető legszélesebb párbeszéd útján, együtt dönthetünk a szilveszteri tűzijáték megrendezéséről [...]. Arra biztatok mindenkit, hogy mondja el a véleményét, és szavazatával járuljon hozzá ahhoz, hogy közösségünk a legjobb döntést hozza meg ebben a kérdésben

írta a polgármester.

A nyáron már volt példa hasonló voksolásokra, és akkor ezek miatt több helyen is elmaradt a Szent István napján vagy más, helyi rendezvények apropóján megrendezett tűzijáték.