Baj van Egerben, intézmények sora zár be a fűtési szezonra

T MBL20210503007
2022.12.03. 13:34
A rezsiválság a Heves megyei megyeszékhelyt is elérte. A városi közgyűlés úgy döntött, januártól több intézményt is bezárnak, hogy spóroljanak a rezsin. Az újranyitás március közepén, végén várható.

A növekvő energiaárak miatt az önkormányzatok is takarékosságra kényszerülnek. A szolgáltatókkal kötött szerződések némelyike már december végén lejár, ahogy Eger esetében is történik ez a villamos energiával – írja a heol.hu.

Ideiglenes bezárások

Az Agria-Humán Közhasznú Nonprofit Kft. az elsők között kezdte a spórolást, a rehabilitációs foglalkoztató havi 25 millió forintot spórol a távfűtésen azzal, hogy elköltözött egy másik épületbe.

Az Egri Kulturális és Művészeti Központ januártól márciusig bezárja a Forrást, januártól májusig pedig a Vitkovics-házat. 

Az Egri Városi Sportiskola a Felsővárosi Sporttelepet már december 1-től zárva tarthatja jövő január végéig. Várhatóan szintén ez lesz a sorsa a körcsarnoknak is. 

A Harlekin bábszínház januártól február végéig, a Gárdonyi Géza Színház januártól március közepéig zár be, a Bartakovics Béla Közösségi Házban igényelhetnek helyet ez idő alatt az intézmények. 

A Bródy Sándor Könyvtár Gyermekkönyvtára és a Dobó István Vármúzeum Várműhely és Palota kiállítóhelyei szintén januártól március végéig tartanak zárva. A Felsővárosi Fiókkönyvtár működését is szüneteltetik. A közgyűlés felkérte az Egri Kulturális és Művészeti Központot, illetve a Bródy Sándor Könyvtárat, hogy működő telephelyeiket szabad kapacitásuk függvényében átmenetileg vonják be a bezárt intézményi telephelyeken tervezett programok, rendezvények megvalósításába.

Sokkal előrébb nem lesznek

Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere lapunk kérdésére elmondta, pontos összeget még nem lehet tudni, mekkora spórolást érnek el ezekkel az intézkedésekkel, hiszen nagyon eltérő energetikai adottságokról rendelkező épületekről van szó.

Egerben sétálva nem nehéz muzeális értékű épületeket találni, amelyek nagyon szépek, ugyanakkor borzasztó sokba kerül a fenntartásuk

– mondta Mirkóczki Ádám. A polgármester hozzátette: a közgyűlési határozattal nem váltják meg a világot. Több tíz millió forintra teszik a megtakarításokat, ami a semminél jóval több, a megnövekedett rezsiszámlákhoz képest azonban elenyésző.

Mirkóczki Ádám azt is elmondta, sokat számít, a tél melyik arcát mutatja Egerben.

Az időjárás egészen kegyes volt hozzánk egészen november végéig

– tette hozzá a polgármester, akitől megtudtuk, várhatóan a legtöbb, januártól ideiglenesen bezáró intézményt március közepén vagy végén újra tudják nyitni.

(Borítókép: A minorita rendház, a barokk Páduai Szent Antal minorita templom és a városháza eklektikus épülete (b-j) a Dobó István téren. Fotó: Molnár-Bernáth László)