Schmidt Mária szerint Európa a megszűnés küszöbén áll

224039
2022.12.03. 19:30
A Terror Háza Múzeum főigazgatója azt mondta, hogy az amerikai befolyás növekedése miatt Európa a megszűnés szélére került.

Schmidt Máriát a Spirit FM Harcosok klubja című műsorában kérdezték az orosz–ukrán háborúról szóló új könyvéről. A politikus az ATV beszámolója szerint azt mondta, hogy 

Minden oldalról átjáróházzá vált Európa szíve. (...) Jönnek be az amerikaiak, övék a védőernyő Európa fölött, minden az ő kezükben van, úgy tűnik, hogy Európa mint önálló entitás a megszűnés küszöbére ért.

Hozzátette azt is: bízik abban, hogy az ukrajnai háborúban mielőbb sor kerül egy fegyverszünetre, amelyet szerinte csak egy amerikai–orosz megállapodás hozhat el. 

Schmidt Mária arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok a Szovjetunió szétesése után nem tudta aktívan formálni a világpolitikát, viszont Oroszország sem tudta azóta a tárgyalóasztalhoz kényszeríteni az Amerikai Egyesült Államokat, ami önmagában egy kudarc. A főigazgató úgy vélte: van az oroszokban egy paranoiás félelem, hogy körbe lesznek kerítve, és van bennük egy rettenetes sértődöttség amiatt, hogy miután 45 évig egyenrangúnak érezhették magukat az amerikaiakkal, és közösen uralkodtak velük a világon, azzal szemben most már figyelembe sem veszik őket.

A Terror Háza Múzeum főigazgatója október végén azzal váltott ki nagy sajtóvisszangot, hogy azt mondta: Németország megszűnt létezni. A kinyilatkoztatásra többek közt a német külügy is reagált.

(Borítókép: Schmidt Mária 2022. augusztus 23-án. Fotó: Szabó Réka / Index)