2024. június 25. 18:00
Hollandia
Ausztria
Olympiastadion III. forduló
2024. június 25. 18:00
Franciaország
Lengyelország
BVB Stadion Dortmund III. forduló
2024. június 25. 21:00
Anglia
Szlovénia
Cologne Stadium III. forduló
2024. június 25. 21:00
Dánia
Szerbia

Schiffer András Hegedüs Zsuzsáról: Legnagyobb tévedései mögött is volt valami megfontolandó

DSC7225
2022.12.04. 19:05

Az elhunyt szociológusról azóta több magyar közéleti személyiség is megosztotta gondolatait. Schiffer András például azt írta róla:

Legnagyobb tévedéseiben is őszintén hitt, és legnagyobb tévedései mögött is volt valami megfontolandó.

„Zsuzsa erős egyéniség volt. Határozott és öntudatos. Jókat lehetett vele dumálni, szívesen mesélt” – így jellemezte Schmidt Mária a szociológust.

Fodor Gábor „különleges személyiségnek” nevezte őt. 

Ungár Péter szerint Hegedüs Zsuzsa a huszadik század értelmiségének szimbolikus alakja volt, és azokat a társadalmi mozgalmakat kutatta és támogatta, amelyek a Lehet Más a Politika (LMP) létrehozásában is fontos szerepet játszottak. 

A Roma Szeretetszolgálat nekrológjában azt emelték ki, hogy Hegedüs Zsuzsa sokat tett a roma közösségért. Ő volt a romák felzárkóztatására vonatkozó koncepció egyik kidolgozója, és haláláig a Minden gyerek lakjon jól! Alapítvány kuratóriumi tagja volt.

Az egykori szegénységkutató személyesen járta a végeket, és osztott többek között vetőmagot, kishaszonállatokat halmozottan hátrányos családoknak, főleg cigány szegregátumokban

– írták róla.

Egy éve tartó betegség következtében, családja körében halt meg Hegedüs Zsuzsa

Hosszan tartó, súlyos betegséget követően 76 évesen december 3-án, szombat reggel meghalt Hegedüs Zsuzsa szociológus, filozófus. A korábban a társadalmi felzárkóztatást, a társadalmi konfliktusok kezelését és megoldását szolgáló jelen- és jövőbeli stratégiák kidolgozásával kapcsolatos kérdéskörökben tanácsadóként dolgozó szakember egy éve tartó betegség következtében családja körében hunyt el – írta az MTI egy, a családhoz közel álló forrásból értesülve. Temetéséről a családja gondoskodik.

Orbán Viktor miniszterelnök szombat délután, 5 óra előtt néhány perccel Facebook-oldalán búcsúzott a szociológustól.

Elhunyt Hegedüs Zsuzsa. Isten veled!

– írta a kormányfő, akinek Hegedüs Zsuzsa a főtanácsadója is volt. A szociológus 2009-től kuratóriumi elnöke volt a Minden gyerek lakjon jól! Alapítványnak, amely a Magyarország leghátrányosabb helyzetű kistérségeiben élő családok élelmiszer-előállításához nyújt segítséget.

(Borítókép: Schiffer András 2022. július 23-án. Fotó: Kaszás Tamás / Index)