Felmondott a Vörösmarty gimnázium tanára

228812
2022.12.05. 20:28
A matematika–történelem szakos tanár közösségi oldalán azzal indokolta lépését, hogy nem akar többé belügyminisztériumi fenntartás alatt működő oktatási intézményben dolgozni.

„Lemondásomnak nem oka a munkám minőségét és értékét véleményem szerint nem tükröző alacsony bérem. Az elmúlt 17 évben sosem éreztem azt, hogy a bérem a tudásom és munkám értékének megfelelő lenne, így ez a mostani döntésemet nem befolyásolta – jelentette be Facebook-oldalán Kosztra Gábor.

A középiskolai tanár hozzáteszi, hogy nem a munkaterhelés miatt hozta meg ezt a döntést, mivel sosem hátrált meg a ránehezedő feladatok mennyiségétől, diákjainak is mindig azt tanította, hogy „befektetett munka nélkül nincs eredmény”.

Még nem is a sztrájktörvény módosítása késztette erre a lépésre, mint fogalmaz, meggyőződése szerint az rég rossz, ha egy értelmiségi szakmában tüntetéssel és nem tárgyaláson keresztül tudják kifejezni elégedetlenségüket. Kiemelte: ezért sem csatlakozott sem a sztrájkhoz, sem a polgári engedetlenségi akciókhoz. 

A kormányalakításkor rossz érzéseket keltett bennem, hogy a Belügyminisztérium alá került az intézményem fenntartása és az egész ágazat

– folytatta, egyúttal jelezte, hogy a polgári engedetlenség miatt tanárok elbocsátását elfogadhatatlannak tartja.

„A Belügyminisztérium fenntartása alatt lévő iskolák felé támasztott pedagógiai módszerekkel kapcsolatos elvárásoknak én nem tudok, és nem is kívánok megfelelni. Az önök döntéséből sugárzó arctalan pedagógiai módszert, mely az erőre alapoz, mindezt következetlenül, soha nem leszek képes magamévá tenni” – indokolja felmondását. 

„A november 30-ai döntésük után a kirobbanó tiltakozások következtében az utóbbi két munkanapban véleményem szerint nagyságrendekkel több óra maradt el, mint ezen nyolc pedagógus miatt. Hogy a döntés után újabb tiltakozások lesznek, azzal számolni lehetett. (…) Ha következetesen járnak el, akkor ezek után azoknak is fel kell mondaniuk, akik a kollégáim eltávolításával kapcsolatos döntést meghozták” – vélekedik a 2008 óta a budapesti Vörösmarty Mihály Gimnáziumban matematikát és történelmet tanító pedagógus. Majd azzal zárta közlését, hogy törvénykövető állampolgárként a felmondási idejét letölti a rá bízott diákok oktatásának lezárásával, de többet nem akar a Belügyminisztérium fenntartása alatt álló intézményben dolgozni.

Szeptemberben kezdődtek az elbocsátások

Mint korábban megírtuk, először szeptemberben bocsátottak el pedagógust amiatt, mert részt vett polgári engedetlenségben. Palya Tamás, a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium kémiatanára volt az első, aki ezzel az indokkal megkapta felmondólevelét a tankerülettől. Nem sokkal később a tanári gárda további négy tagjától is ugyanezen okból váltak meg. 

December 1-jei hatállyal újabb nyolc tanárt bocsátottak el, három különböző intézmény oktatóit: hat tanárt a Karinthy Frigyes Gimnáziumból, egyet-egyet pedig az Eötvös József Gimnáziumból és a Vörösmarty Mihály Gimnáziumból rúgták ki. Ahogy beszámoltunk róla, az ezt megelőző napra, november 30-ára a Klebelsberg Központ elé a döntés ellen tiltakozást szerveztek tanárok, diákok, az őket támogató szülők részvételével.

(Borítókép: Tüntetők a Vörösmarty gimnázium előtt 2022. szeptember 5-én. Fotó: Szabó Réka / Index)