Visszaköszön az ősz, de a hegyekben akár havazhat is

BJASZ20210112006
2022.12.05. 06:07
Hétfőn az ország nagy részén felhős időre lehet számítani, de lesznek olyan területek is, ahol több órára is kisüthet a nap.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében azt írták, hogy hétfőn az általánosságban borult, felhős idő mellett a Dunántúl déli és keleti tájain, valamint az Alföld déli és nyugati részein akár több órára is kisüthet a nap.

Napközben elsősorban az északkeleti, keleti megyékben várható eső vagy zápor, míg késő délutántól az ország északnyugati felén lehet ugyanerre számítani. A délkeleti szelet az Észak-Dunántúlon és a középső megyékben többször élénk lökések kísérik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn többnyire 4 és 8 Celsius-fok között valószínű, de 

a tartósan napos tájakon akár 9 és 12 Celsius-fok közé is melegedhet a levegő.

Kedd hajnalban várhatóan 0 és 6 Celsius-fok közt alakul a hőmérséklet az előrejelzés szerint.

Itt-ott hóesés jöhet 

Mindeközben az Időkép számolt be arról, hogy a hétfő ugyan valóban leginkább csak esőt hoz magával, de a legmagasabb északi hegycsúcsokon

van esély havazásra vagy havas esőre  is.

Így a legmagasabb északi hegycsúcsokon akár néhány centiméternyi hótakaró is kialakulhat. Viszont tartósan ez a hóréteg sem fog megmaradni, ugyanis az azt követő napok fagypont feletti nappali hőmérsékeletei miatt folyamatosan olvadni fog.

Kedd reggelig-délelőtt bezárólag szinte mindenhol esőre lehet számítani. Kedden délután még a keleti és az északkeleti országrészben lesz szükség az esernyőkre, miközben nyugat felől egyre nagyobb területen felszakadozhat a felhőzet, és kisüthet a nap is – számolt be az Időkép

(Borítókép: Jászai Csaba / MTI)