Országos élelmiszer-ellenőrző akciót indít a Nébih

2022.12.05. 09:59
A mai naptól egészen december 18-ig lehet számítani a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakembereinek fokozott jelenlétére. Több szezonálisan népszerű terméktípust is fognak tesztelni laboratóriumukban, például gyümölcsöket, cukrászati kényelmi termékeket, fűszereket, és alkoholos italokat.

A téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára rendelte el december 5–18 között. „Az országos ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálásával a területi élelmiszerlánc-felügyeleti szervek és a Nébih szakemberei végzik.

A kéthetes periódusban a vizsgálatok fókuszában a higiéniai szabályok betartása és az élelmiszerek eredetének nyomonkövethetősége áll, amit bármely élelmiszer-előállító és -forgalmazó létesítmény, vendéglátóhely, piac és ünnepi rendezvény (vásárok, kitelepült vendéglátók) esetében számonkérhetnek az ellenőrök

– áll közleményükben. 

Nobilis Márton úgy fogalmazott, hogy fokozottan figyelik a szezonban népszerű húsok és húskészítmények, élő halak és az édesipari termékek minőségét. A szezonálisan kelendő gyümölcsöket, cukrászati termékeket, fűszereket, alkoholos italokat is kiemelten ellenőrzik. Több terméktípusnál a laboratóriumban fogják vizsgálni, hogy megfelelnek-e a minőségi elvárásoknak, valós információkat tükröznek-e a feltüntetett termékadatok. 

Az idei téli szezon ellenőrzésben az iskolai büfék kínálatát, az üzemelés, a tárolás, a szendvicskészítés és az árusítás módját is megfigyelik. 

„Bár az országos akció sok tekintetben megújul idén, a célja változatlan marad. Az ellenőrzés-sorozat továbbra is arra irányul, hogy az ünnepeket megelőző időszakban a megnövekedett forgalom mellett is biztonságos és jó minőségű élelmiszerek kerüljenek az üzletek polcaira és a magyar családok asztalaira” – hangsúlyozta az államtitkár.