Ismét emelkedik a koronavírus szennyvízben mért koncentrációja

2022.12.07. 14:58
A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) mérései szerint enyhén emelkedik a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja, a városok többségét emelkedő tendencia jellemzi.

A szennyvízben mért SARS-CoV–2 örökítőanyag koncentrációja országos átlagot tekintve enyhe emelkedést mutat – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán a honlapján.

Mint írták, a vizsgált mintavételi helyek közül emelkedő tendencia a Budapest Déli és Központi Szennyvíztisztító Telep mintájában, valamint Békéscsabán, Debrecenben és Zalaegerszegen figyelhető meg, míg csökkenés Kecskeméten, Szekszárdon és Veszprémben észlelhető.

Közölték azt is, hogy a SARS-CoV–2 örökítőanyag koncentrációja 3 mintavételi helyen a mérsékelt, míg 19 városban az emelkedett tartományba esik.

Az NNK legutóbb múlt héten közölt adatokat, akkor az országos átlagot tekintve stagnált a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja, emelkedést Eger és Nyíregyháza mintáiban tapasztaltak, míg a Budapest környéki agglomerációs települések közös mintájában (Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta), valamint Pécsett, Szekszárdon, Szolnokon, Szombathelyen és Veszprémben csökkenést figyeltek meg.

A kormányzati tájékoztató portál adatai szerint az elmúlt héten összesen 4704 új fertőzöttet igazoltak, meghalt 50 beteg. Kórházban jelenleg 828 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 14-en vannak lélegeztetőgépen.