Két budapesti iskolában bejelentették, sztrájkba kezdenek

2022.12.07. 13:54
A Brassó Utcai Általános Iskola és az Óbudai Gimnázium is bejelentette, hogy sztrájkot hirdetnek a pedagógusok helyzete miatt.

A múlt héten nyolc budapesti tanárt menesztett a Belügyminisztérium, emiatt a korábbiaknál is elszántabbá váltak a közoktatás helyzete miatt tiltakozó pedagógusok. Legutóbb, két napja még az Országgyűlésben is tartott egy demonstrációt.

Most két budapesti iskola számolt be arról, hogy sztrájkot hirdetnek. Az Óbudai Gimnázium a 168 Órával közölte, hogy december 7-én 

határozatlan idejű sztrájkba kezdenek.

„Az iskola sztrájkoló közössége ilyen módon szeretné kifejezni felháborodását, hogy hiába kérnek a szakszervezetek, a tanárok, a diákok, a szülők, az őket támogató szervezetek érdemi párbeszédet, szakmai egyeztetést már több mint egy éve, válaszként csak fenyegetések és kirúgások történnek” – írta a középiskola, hozzátéve, hogy „az elhibázott – vagy leginkább nem létező – oktatáspolitika a szakadékba taszítja Magyarország jövőjét”.

Hasonló döntésről számolt be a 444.hu-nak a Brassó Utcai Általános Iskola 35 pedagógusa. Ők azt írták, hogy december 8-án kezdenek sztrájkba, amely december 20-áig tart.

Tesszük ezt utána mindaddig, amíg az elbocsátott gimnáziumi kollégáinkat vissza nem helyezik munkakörükbe, illetve amíg egy döntési jogkörrel rendelkező személlyel szakmai tárgyalásokra nem kerül sor

– írták a sztrájkról.