Rossz hír a bliccelőknek, új rendszert tesztel a BKK

foto1ellenorok
2022.12.08. 15:53
Decembertől új adatkiolvasási technológia bevezetésével teszi egyszerűbbé a jegyellenőrök munkáját a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). A módszer lényege, hogy pótdíjazáskor az elektronikus személyi igazolványok és útlevelek adathordozóin található személyi adatokat egy érintéssel automatikusan lehet rögzíteni a jegyellenőri alkalmazásban.

Új rendszert tesztel a BKK, hamarosan több száz jegyellenőr tudja majd automatikusan rögzíteni az utasok adatait, így rövidebb lesz a pótdíjazás ideje, és javul a rögzített adatok minősége is.

A BKK közleményében azt írta: folyamatosan dolgoznak a jegyellenőrzéssel kapcsolatos feladatok megkönnyítésén és munkatársaik hatékonyságának növelésén. Ezzel, ahogy fogalmaztak, „közvetett módon segítik a gyorsabb utazást” és a kényelmesebb ügyintézést.

Csak a szükséges adatokat rögzítik

A közlemény szerint a jelenleg tesztelés alatt álló elektronikus adatkiolvasási technológiát a hatóságok már alkalmazzák az igazoltatásoknál és a határátlépéseknél. A módszer lényege, hogy pótdíjazáskor az elektronikus személyi igazolványok és útlevelek adathordozóin található személyi adatokat egy érintéssel automatikusan lehet rögzíteni a jegyellenőri alkalmazásban.

Azonban a jegyellenőrök készüléke kizárólag a szükséges adatokat rögzíti, és csak a pótdíjkövetelések behajtási folyamata során használják fel. Azoknál az utasoknál, akik még nem rendelkeznek adathordozót tartalmazó irattal, az információkat továbbra is manuálisan rögzítik – tették hozzá.

Az új technológia alkalmazásának általános bevezetése december 12-én kezdődik – áll a BKK közleményében az MTI szerint.

(Borítókép: BKK)