Örüljön a közelgő hónak, mert karácsonykor nagyot fog nézni

DEBRE20220202004
2022.12.08. 16:43
Hűvös, szeles és csapadékos időjárásra számíthatunk a hét végén, jövő héten pedig megérkezik az igazi tél. Hétfőn már sokfelé lesz fagy, szerdán pedig mínusz 3 és mínusz 8 fokig hűl majd a levegő hőmérséklete.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki jelentése szerint a következő napokban jelentős mennyiségű esőre kell számítani, vasárnaptól pedig az északi-északkeleti országrészben egyre nagyobb területen várható hó. 

A jövő hét első felében téliesre fordul az időjárás, erős éjszakai lehűléssel.

Az Időkép azt írja, a lehűlés pénteken egy mediterrán ciklon előoldalán melegedéssel érkezik élénk, erős déli-délkeleti széllel, sokfelé kiadós esővel, záporokkal. Az északi határnál kezdetben többféle csapadék is hullhat. Hajnalban mínusz 2 és plusz 5, a délutáni órákban 2 és 11 fok között alakul a hőmérséklet, délkeleten lesz legenyhébb az idő.

Időkép
Időkép

Jönnek a kemény mínuszok

Szombaton a borult égből a reggeli időszakban délen, délkeleten, délutántól dél felől egyre többfelé várható eső, amit este nyugaton az Alpokalján már havas eső, havazás válthat fel. Az északias szél a Dunántúlon több helyen megélénkül. Napközben 3 és 11 fok között alakul a hőmérséklet, valamint ismét délkeleten lesz enyhébb az idő.

Vasárnap nyugat felől az esőt egyre többfelé válthatja fel havas eső, havazás, viszont az, hogy a hideg levegő térhódítása mennyire kerül átfedésbe a csapadékkal, még meglehetősen bizonytalan. Az északnyugati szél a Dunántúlon sokfelé viharossá fokozódik, a Bakonyban hófúvás sem kizárt. Erős lehűlés jön, a csúcshőmérséklet mínusz 1 és plusz 5 fok között alakul, ennél legfeljebb a délelőtti órákban délkeleten lehet enyhébb az idő. 

Hétfőn reggel már sokfelé lesz fagy, és napközben sem melegszik számottevő mértékben a levegő, majd kedden és szerdán reggelente már mínusz 3, mínusz 8 fokig hűl le a levegő, de a hóval borított területeken ennél hidegebb lehet. 

Nem valószínű a fehér karácsony

A 30 napos előrejelzés szerint a december első felében tapasztalható fagyokat kisebb felmelegedés követi. A hónap vége felé, azaz a karácsonyi időszakban plusz 2 és 9 fok közé melegszik a levegő. 

December 24. és 26. között nem várható csapadék, így kicsi az esélye, hogy fehér lesz a karácsony. Ezekben a napokban leginkább borult, felhős időre számíthatunk.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras.

(Borítókép: Czeglédi Zsolt / MTI)  • Hírek
  • Bankszámla