Ismét sztrájkolnak a pedagógusok a hazai iskolákban

Élőben követjük az eseményeket az Indexen

2022.12.08. 11:36
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A legtöbb szolidaritási akció mára véget ért, a pedagógussztrájkról szóló élő közvetítésünket most lezárjuk. Hamarosan összefoglaló galériával jelentkezünk.

  A tiltakozások pénteken folytatódnak, az Egységes Diákfront az MTVA elé szervezett tüntetést.

 • „Mi, a székesfehérvári Hétvezér Általános Iskola tantestületének alulírott tagjai szolidaritásunkat fejezzük ki a más iskolákból elbocsátott kollégáinkkal, akik csupán lelkiismeretük szerint jártak el, amikor felemelték szavukat a közoktatás ellehetetlenítése ellen” – írta lapunknak Mecsei Balázs, az iskola sztrájkoló pedagógusa, aki levelében azt is hozzátette: „szeretünk tanítani, szeretnénk tanítani”.

  Ugyancsak tiltakoztak a pedagógusok a Vecsési Halmi Telepi Általános Iskolában, az intézményből 19-en csatlakoztak az országos munkabeszüntetéshez.

  „A szülők még mindig támogatják ügyünket, 356 gyermek – a diákok több mint 80 százaléka – a mai nap folyamán nem jött iskolába” – írta lapunknak Kordás Imola Réka, a helyi sztrájkbizottság megbízott képviselője.

 • A budapesti Kosztolányi Dezső Gimnázium tanárai olyan súlyosnak látják a hazai helyzetet, hogy csütörtökön az intézmény udvarán eltemették az állami közoktatást. A Tanárok a Tanárokért csoport a temetésről egy videót is közzétett, ebben látható, ahogy a pedagógusok fekete öltözékben vonulnak ki az udvarra, hogy aztán egy kaspóba elássák a magyar közoktatást; az akcióhoz egy fejfát is készítettek.

 • Egyre kiterjedtebb sztrájkokat szerveznek a hazai iskolák, számos intézményben törekednek arra, hogy a tantestület minimum 60 százaléka csatlakozzon a munkabeszüntetéshez – közölte az Index megkeresésére Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének országos választmányi tagja. Az érdekvédő hangsúlyozta: az egy tankerülethez tartozó intézmények között soha nem látott összefogás mutatkozott meg, az iskolák egyre inkább támaszkodnak egymásra. 

  „A tiltakozások – melyek akár több napot is felölelnek – már összehangoltan, hálózatszerűen működnek” – jegyezte meg.

  Nagy Erzsébet a polgári engedetlenségi akcióban részt vevő tanárok kirúgását is értékelte lapunknak.

  A kormány célja egyértelműen a félelemkeltés lehet. Bár kerestük a logikát, egyelőre nem világos, hogy a Belügyminisztérium mi alapján válogat. Sok százan vettek már részt polgári engedetlenségi akcióban, nem csak az a 13 pedagógus, akiket eddig kirúgtak. Úgy látjuk, hogy az érintettek pótolhatóságára sem voltak tekintettel, az elküldött tanárok között van olyan, aki németül tanított biológiát, helyettesítése szinte lehetetlen

  – fejtette ki az érdekvédő, aki elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány továbbra is az Európai Bizottságtól teszi függővé a pedagógusok béremelését.

 • A sztrájktörvény szerint az SNI-s tanulókkal foglalkozó pedagógusok számára a munkabeszüntetésben való részvétel nem biztosított, a még elégséges szolgáltatásokra vonatkozó szabályok értelmében a foglalkozások 100 százalékát változatlanul meg kell tartani.

  Walter Luca, az Újbudai Montágh Imre Általános Iskola autistákkal foglalkozó gyógypedagógusa éppen a fenti megkötések miatt döntött úgy, hogy a tantestületből egyedüliként polgári engedetlenségbe kezd.

  Még csak három éve vagyok a pályán, de azt érzem, hogy ebben a formában nem tudom folytatni a munkát, egész egyszerűen nincsenek meg a működéshez szükséges feltételek. A megalázóan alacsony fizetés mellett az extrém mértékű terhelés sem tartható, nem jut idő a gyerekekre, a jelenlegi rendszernek sajnos ők a legnagyobb vesztesei

  – mondta az Indexnek a gyógypedagógus, akit az intézményvezető előzetesen már tájékoztatott a polgári engedetlenség lehetséges következményeiről.

  „Ennek ellenére vállaltam a mai tiltakozást, a kollégáim, még ha nem is csatlakoztak, támogatnak az akcióban” – mondta Walter Luca, aki hangsúlyozta azt is, hogy a gyerekek miatt alapvetően imádja a munkáját, és a jövőben is szeretne a pályán maradni, de ahhoz sürgős változásra van szükség.

 • „Reggel 9-kor már 136 iskola diákjai csatlakoztak” – közölte Facebook-oldalán a Tanítanék Mozgalom, mely az intézmények névsorát is közzétette.

 • „Egyetértünk a budapesti Piarista Gimnázium tanáraival, miszerint szükséges az egységes és közös kiállás. Nem hagyhatjuk, hogy állami és egyházi intézmények pedagógusait szembeállítsák egymással, megosztva ezzel minket, hiszen az oktatás közös, nemzeti ügy!” – közölték a kiskunhalasi katolikus óvoda dolgozói.

  Mint írták: munkaköri leírásunk tartalmazza, hogy szakmai feladatunk biztosítani a gyermekek köznevelési törvényben foglalt jogait.

  „Hivatásunkhoz és hitbeli meggyőződésünkhöz is azt tartjuk méltónak, hogy kiálljunk az érdemi szakmai párbeszédet kezdeményező hozzáértő szakszervezetek és pedagógusok mellett!" 

  Mint ismert, az egyházi iskolákban is egyre többen tiltakoznak, november 8-án egy tanárballagást is tartottak Budapest belvárosában.

  Lakatos Máté középiskolai tanár – aki korábban véleménycikket is írt az Indexre – lapunknak korábban úgy fogalmazott: az elmúlt hetekben az egyházi intézmények pedagógusai is sztrájkoltak, többen közülük a tüntetéseken, demonstrációkon is részt vettek, ami jól mutatja, hogy a nem állami fenntartású iskolákban is egyre nagyobb az elégedetlenség.

 • Miután a Karmelita kolostornál nem jártak sikerrel a diákok, és nem tudták átadni petíciójukat Orbán Viktornak, úgy döntöttek, hogy a Sándor-palotához vonulnak, „hátha Novák Katalin köztársasági elnök tudomást vesz róluk”. 

  Vár minket a Novák Kati

  – skandálták a tüntetők.

  A Köztársasági Elnöki Hivatal előtt egy szülő szólalt fel, aki azt mondta: 

  „Mi szülők nem kértük az elbocsátásokat, nem kértük, hogy a hatalommal visszaélve döntsenek gyerekek sorsáról” – utalt az édesanya az újabb nyolc pedagógus kirúgására.

  „Jelenleg épp a döntéshozók csorbítják a gyerekek oktatáshoz fűződő jogát, hiszen néhány elmaradt óra pótolható, de egy tanár nem” – emelte ki, majd nem sokkal később sárga rózsákat helyeztek el a Sándor-palota bejáratánál.

 • A diákok továbbra is megállás nélkül skandálnak a Karmelita kolostor előtt, ironikusan azt kiabálják: 

  • „Takarékoskodni kell, velünk kezdje el”
  • „Éljen a király”
  • „Vesszen az iskola”
  • „Vonják ki a pénzt a közoktatásból”
  • „Még több terhet”

  Eközben továbbra is megállás nélkül dobálják be a repülőket az épület lezárt területére.

 • Miskolcon a Nagy Imre–Szentpáli utca kereszteződéséhez szerveztek élőláncot, majd a résztvevők 9 óra után átvonulnak a Hősök terére, ahol beszédek, felszólalások is lesznek.

  A helyszínen vannak többek között óvodapedagógusok is, egyikük a PDSZ élővideójában úgy fogalmazott: „Sajnos nálunk ugyanaz a helyzet, mint az iskolákban, sőt, talán a gyerekek életkorából adódóan nekünk még nehezebb.

 • Nem sokkal 8 óra után a Sándor-palotához és a Karmelita kolostorhoz vonultak a diákok, hogy megüzenjék az ország vezetőinek: „tanár nélkül nincs jövő!”.

  A szervezők előzetesen azt kérték, hogy a résztvevők hozzanak magukkal sárga rózsát vagy papírrepülőt, amire rá tudják írni a követeléseiket, petíciójukat személyesen Orbán Viktornak szeretnék átadni.

  Helyszíni tudósítónk jelentése szerint a diákok jelenleg a Karmelita kolostornál állnak sorfalat, és közben papírrepülőket próbálnak bejuttatni az épületbe, egy onnan kijövő kisbuszt is megdobáltak. A fiatalok megállás nélkül énekelnek, hol a Himnusz, hol a Kossuth induló szólal fel.

  Követeléseik az alábbiak:

  • Érdemi és nyilvános párbeszédet az oktatás megújításáról! Hiteles tájékoztatást a kormány és a közmédia részéről!
  • Szüntessék meg a pedagógusok lejáratását, az oktatási szereplők megfélemlítését! A kirúgott vagy leváltott tanárokat azonnal helyezzék vissza! Megbecsülést a pedagógusoknak!
  • Érdekérvényesítő sztrájkjogot a pedagógusoknak!
  • Felelős, hozzáértő oktatásirányítást! Önálló oktatási minisztériumot!
  • Kisebb terhelést a diákoknak és a pedagógusoknak!
  • Esélyteremtő, minőségi oktatást és nevelést mindenkinek – az óvodától az egyetemig!
  • Versenyképes és értékálló bérezést az oktatásban dolgozóknak!
  • Minőségi, 21. századi környezetet a tanuláshoz és a tanításhoz, neveléshez!
  • Szakmai szabadságot és támogatást az oktatásban! Korszerű nemzeti alaptantervet! Szabad tankönyvválasztást!
 • Az Index a korábbiakhoz hasonlóan ezúttal is percről percre tudósításban követi a sztrájkhoz köthető eseményeket. Budapest mellett vidéken is munkabeszüntetéssel, szolidaritási akciókkal tilatkoznak a változást akarók. Kérjük, ha van információja, fotója, videója a kiállásokról, küldje el nekünk az indexugyelet@mail.index.hu címre.

 • Helyszíni tudósítónk jelentése szerint az Egyetem térre szervezett kiállás már véget is ért, a résztvevők elindultak haza. A tiltakozók egy közös fotóval és tapsolással fejezték ki, hogy egyetértenek a pedagógusok követeléseivel.

 • 7:30-ra szolidaritási akciót szervezett az ELTE az Egyetem térre. A hallgatók, oktatók, tanárok, szülők és öregdiákok egy közös nyilatkozatot is megfogalmaztak, mely így hangzik:

  „Mi, az ELTE polgársága (hallgatók, oktatók, tanárok, tanítók, gyógypedagógusok, diákok, diákok szülei, öregdiákok, egyetemi és iskolai dolgozók) kiállunk a magyar pedagógustársadalom mellett, támogatjuk minden, a jelenlegi oktatási rendszer javításáért küzdő ember erőfeszítését. Halaszthatatlannak tartjuk, hogy meginduljon az a munka, az a párbeszéd, ami nélkülözhetetlen annak érdekében, hogy maradjon, illetve legyen elegendő tanár, nevelő, fejlesztő pedagógus a jövő Magyarországának.”

 • Nem sokkal fél 8 után után a Blaha Lujza téren összegyűlt szülők és tanárok arra kérték a a diákokat, hogy hagyják el a helyszínt, és menjenek iskolába. Eközben az Egyetem téren már el is indult a következő esemény az ELTE szervezésében. Részletek hamarosan!

 • Egyre több diák van a Blaha Lujza téren. Bár az eredeti terv az volt, hogy a tér négy sarkát foglalják el, a tanulók egy csoportba verődve tüntetnek, a fiatalok a Rákóczi utat is megpróbálták elfoglalni, de a rendőrök ezt megakadályozták.

  A diákok így csak akkor lépnek ki az útra, amikor zöldre vált a gyalogosok jelzőlámpája.

  „A sztrájk alapjog” – skandálják a résztvevők.

 • A Szülői Hang ismét összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a sztrájkot támogató családok számára. A szülői szervezet Facebook-oldalán az alábbiakra hívta fel a figyelmet:

  • Amennyiben a tanórák elmaradnak, a szülő igazolás nélkül is otthon tarthatja gyermekét. Ha viszont egy szaktanár megtartja a tanórát, akkor csak szülői igazolással lehet távol maradni.
  • Sok igazgató nem támogató. Amennyiben az igazgató igazolást kérne akkor is, ha a tanóra nem volt megtartva, érdemes rákérdezni, milyen jogszabály alapján teszi ezt. A jogszabályok szerint ugyanis csak a szakszerűen megtartott tanórákon kötelező a megjelenés, szakszerű tanórát pedig csak megfelelő szakképzettséggel rendelkező pedagógus tarthat.
  • Az igazgató kötelessége a szülő számára előre bejelenteni a sztrájkot.
  • Gyakran előfordul, hogy az igazgató bejelentéséből a szülő számára nem derül ki, hogy a tanórák meg lesznek-e tartva. Ha az igazgató nem segít, próbáljuk meg felvenni a kapcsolatot a sztrájkoló pedagógusokkal.
  • Nagyon hasznos, ha a szülők és pedagógusok informális csatornákon is tartják a kapcsolatot (személyes találkozás, online csoport).

  „Támogassuk a küzdelmet azzal, hogy ahol munkabeszüntetés van, ott nem visszük iskolába, óvodába gyermekünket” – hangsúlyozták.

 • Az újabb központi sztrájknapra a tanárok, a szülők, a diákok, és az őket támogató civil szervezetek a korábbiakhoz hasonlóan most is számos kísérő eseményt, élőláncot, flashmobot, demonstrációt szerveztek. A csütörtöki program a Blaha Lujza térről indul a Vörösmarty Mihály Gimnázium szervezésében.

  A diákok kérése az volt, hogy a résztvevők üljenek le a Blaha Lujza tér négy sarkába,  ezzel jelezve, hogy maximálisan támogatják a munkabeszüntetésben részt vevő pedagógusokat.

 • Mint arról korábban beszámoltunk, az Európai Bizottság támogatta az 5,8 milliárd eurónyi magyar helyreállítási terv elfogadását, de ezzel párhuzamosan 7,5 milliárd eurónyi, azaz mintegy 3000 milliárd forintnyi felzárkóztatási forrás befagyasztására tett javaslatot. Ezzel együtt november 30-án – épp a nyolc pedagógus kirúgásával egy időben – az is kiderült, hogy egyelőre az 5,8 milliárd euró beérkezését sem lehet készpénznek venni.

  Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a bejelentés után tartott Kormányinfón kijelentette, hogy a fejlemények tükrében a pedagógusok béremelése továbbra is a bizottságtól függ.

  „Ha sikerül aláírni a partnerségi megállapodást, és nincs olyan ok, amire tekintettel ebből a programból nem juthatunk hozzá a pénzekhez, akkor januártól sor kerülhet a tanárok béremelésére. Az Európai Bizottságban megvan a kellő belátás és bölcsesség, ha nem lesz akadálya a pénzek megérkezésének, akkor januárban megkezdődnek a béremelések, azt szeretnénk, hogy ez húszszázalékos legyen – ez csak a bizottságon múlik” – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

 • Mint arról korábban beszámoltunk, két hónappal azután, hogy a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból elbocsátottak öt tanárt, december 1-jei hatállyal újabb három gimnázium nyolc pedagógusának szüntették meg a közalkalmazotti jogviszonyát arra hivatkozva, hogy részt vettek polgári engedetlenségi akcióban.

  A Karinthy Frigyes Gimnáziumból hat tanárt küldtek el, a másik két érintett a Vörösmarty Mihály Gimnáziumban és az Eötvös József Gimnáziumban tanított. 

  A történtek újabb tiltakozási hullámot indítottak el, az elmúlt napokban ismét több százan kezdtek polgári engedetlenségi akcióba, de számos intézményben már a központi sztrájknapot megelőzően is munkabeszüntetésben vettek részt a tanárok.

 • A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) még tavaly októberben alakított sztrájkbizottságot, az érdekvédők akkor a követeléseiket is megfogalmazták, ezek az alábbiak:

  • Azonnali, legalább 45 százalékos béremelés a pedagógusoknak!
  • 130 százalékos emelés a közalkalmazotti bértábla béreire a nem pedagógus munkakörökben!
  • A heti 22 óra kötelező óraszám visszaállítása és a helyettesítések, túlórák kifizetése!
  • A pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztensek legfeljebb heti 35 órát legyenek beoszthatók gyermek- vagy tanulócsoportban önállóan végzendő gyermekfelügyeletre!
  • Legyen januártól olyan bérrendszer mind a pedagógusok, mind pedig az őket segítők számára, amely biztosítja az illetmények értékállóságát!

  A szakszervezetek úgy vélik, hogy a fenti követelések önmagában nem elegendők az összeomlott közoktatás helyreállítására, ám ezek az első és egyben legfontosabb lépések.

 • December 8-ra ismét országos munkabeszüntetést hirdettek a pedagógus-szakszervezetek. Az idei tanévben ez már az ötödik sztrájk, korábban ebben a formában

  • október 5-én,
  • október 14-én,
  • október 27-én
  • és november 18-án tiltakoztak a tanárok.

  Az Indexen ezúttal is percről percre követhetik az eseményeket. Tartsanak velünk!