Kalapáccsal vertek szét egy tévéképernyőt a köztévé épülete előtt a tüntetők

PAP 2440
2022.12.09. 18:00
Az MTVA székházához vonultak a demonstrálók péntek este. Az eseményt az Egységes Diákfront szervezte. A diákok egy hónappal ezelőtt adtak ultimátumot a köztévének.

Tudósítónk a helyszínről számolt be az eseményről.

19:40 Véget ért a tüntetés.

19:36 Újabb diák áll a színpadra, aki elmondja, eljött a tél, az eső, a hideg, ilyenkor nem könnyű tüntetéseket szervezni, ezért az elkövetkezendő hónapokban a tiltakozás alternatíváihoz fordulnak. Akcióikat sikeresnek tartják, mert egyre többen vannak, és egyre jobban hallatják a hangjukat. Nem hagyják abba, folytatják a tiltakozó megmozdulásokat.

Ezt követően közösen elénekelték a Himnuszt.

19:25 Az Egységes Diákfront színpadon lévő képviselői egyperces néma csendet kérnek eltakart szájjal, mutatva, hogyan viszonyul az MTVA a követeléseikhez, majd újra a Mi vagyunk a Grund következik A Pál utcai fiúk musicalből.

19:16 „Az oktatás közös ügy, enélkül nincs jövő. Ezt szeretnék elmondani a diákok a köztévében” – mondja egy felszólaló, majd megmutatják, mit gondolnak a köztévéről, és

egymásnak kalapácsot adva szétvernek egy tévéképernyőt, miközben azt skandálják: „Engedj be!”

19:11 Egymást váltják az Egységes Diákfront tagjai a színpadon, akikről nem igazan derül ki, ki kicsoda, mert egyikük sem mutatkozik be. Vannak, akik csak a jelszavakat skandálják: „Becsüljétek meg a tanárainkat!”, „Elegünk van!”

Olyan diák is felszólal, aki elmondja, az oktatás kulcsfontosságú jelentőséggel bír minden országban, különösen a minőségi oktatás. Magyarországon, legfőképp a szegényebb régiókban, ez nem valósul meg. Ehelyett olyan tanárokat rúgnak ki, akik kiállnak az oktatás fontosságáért.

18:55 A tüntetők megérkeztek az MTVA székházához, ahol a diáktüntetések himnusza, a Mi vagyunk a Grund fogadta a tömeget, majd a kivetítőn Debrecenből jelentkeztek be diáktüntetők.

18:15 A diákok és a szimpatizánsaik elindultak az MTVA székháza felé. A rendőrök a Vörösvári utat mindkét irányban teljes szélességében lezárták. A tüntetők nagyjából ezren lehetnek.

18:02 Pár perc múlva indulnak a demonstrálók. Addig a diáktüntetés jelszavait skandálják: „Szabad ország, szabad oktatás!”, „Nincs tanár, nincs jövő!”, „Nincs pénz, nincs tanítás!”

A fáklyák már égnek.

17:42 Gyülekezik a tömeg.

Fűre lépni nem tilos, hanem egyenesen kötelező. A szervezők megafonokon arra kérnek mindenkit, aki a tüntetésre érkezett, fáradjon a gyepre. Az idő szomorú, kitartóan esik a csendes eső, többen fáklyát osztanak. A demonstrálók több százan vannak. Mindenki nyugodtan beszélgetve várja az indulást.

Mi történt eddig?

Egy hónappal ezelőtt, november 9-én az Egységes Diákfront ultimátumot adott a köztévének. Felhívásukban felszólították az MTVA-t, hogy a diákok is megszólalhassanak az elmúlt időszakban zajló sorozatos kiállásokról és azok okairól.

Erre nem kaptak választ, bármennyire is próbálkoztak minden módon eljutni az illetékes döntéshozókhoz. 

Miután nem kaptak választ, demonstrációt szerveztek az MTVA épülete elé, ezt pedig a jövőben további megmozdulások fogják követni mindaddig, amíg a közmédia nem hajlandó tájékoztatni a magyar oktatás válságáról.

A demonstráció ma délután fél hatkor kezdődik a Flórián téren, ahonnan a tüntetők gyalog vonulnak az MTVA székháza elé a Kunigunda útjára.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)