Világhírű vendéget fogadott Orbán Viktor a Karmelita kolostorban

D MTI20221209003
2022.12.09. 13:37
Orbán Viktor miniszterelnök és Orbán Balázs politikai igazgató pénteken a Karmelita kolostorban fogadta Jeffrey Sachs sztárközgazdász-professzort, a legnevesebb amerikai egyetemek oktatóját – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Megbeszélésük középpontjában az ukrajnai háború volt, egyetértettek az azonnali tűzszünet és a béketárgyalások fontosságában, valamint abban, hogy a nyugati országoknak sokkal óvatosabban kellene eljárniuk az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás terén.

Orbán Viktor és Sachs professzor szerint a háború kiterjedését el kell kerülni, mielőtt valamilyen visszafordíthatatlan tragédia történne.

Nincs fontosabb a tűzszünetnél

A kormányfő november végén a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) ülésén hangsúlyozta: nem hálás szerep Európában egyedüliként beszélni a tűzszünet és a béketárgyalás fontosságáról, de Magyarországnak ez a stratégiai érdeke. 

A magyar kormány többi tagja is osztja a miniszterelnök véleményét, Orbán Balázs, Orbán Viktor politikai igazgatója például azt mondta, hogy a gyors tűzszünet az egyetlen esély arra, hogy Európa elkerülje a bénító recessziót.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pedig a novemberi lengyelországi incidens után mondta azt, nagy szükség lenne arra, hogy a konfliktusban érintett felek letegyék a fegyvert.

A miniszter rámutatott: a történtek is jól demonstrálják, mennyire fontos lenne a megállapodás a tűzszünetről, és a béketárgyalások újrakezdése, ugyanis amíg zajlik a háború, addig nem zárható ki az ilyen és ehhez hasonló események megtörténte.

(Borítókép:  A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) és a legnevesebb amerikai egyetemeken oktató Jeffrey Sachs közgazdász professzor (j) megbeszélést folytat a Karmelita kolostorban 2022. december 9-én. Mellettük Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója (b). Fotó:  MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher)  • Hírek
  • Hírek