A legfelsőbb helyről nyert megerősítést: a család az család

2022.12.09. 21:47
A Szivárványcsaládokért Alapítvány december 6-a alkalmából felkereste a családok legfőbb ismerőjét, a Mikulást, hogy megkérdezzék tőle: miben hasonlítanak, és miben különböznek a magyar családok. Szerinte nem kérdés: a család az család. Az idei ünnepen az Alapítvány azoknak a gyerekeknek segít 1 millió forinttal, akik a Menedékház Alapítvány átmeneti otthonában kell, hogy töltsék az ünnepeket.

A Mikulás évente családok millióit látogatja meg minden december 6-án. Így, ha valaki, hát ő igazán ismeri a családokat, és látja, hogy azok milyen sokfélék. A Szivárványcsaládokért Alapítvány idén ezért a Mikulásgyárban felkereste őt, hogy megkérdezzék, miben hasonlítanak, illetve miben különböznek a családok.

A vele készült beszélgetésben – a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közlemény szerint – elmondta, hogy meg sem tudja mondani, hányféle családot látott már. Annyiféle van, mint „amennyi hópehely az északi sarkon, mint csillag az égen, mint csepp a tengerben”. Azt mesélte, hogy

minden család más és más... mégis abban, ami igazán lényeges, egyformák. Mindenhol a szeretet a legfontosabb, így szerinte nem is kérdés: a család az család.

A civil szervezet a filmmel arra akarja felhívni a figyelmet, hogy miközben a szivárványcsaládok ugyanúgy szeretik a gyerekeiket, mint az összes magyar család, addig az állam nem biztosít azonos jogokat nekik. És a gyerekeiknek sem. Például csak az egyik, a hivatalosan bejegyzett szülő után örökölhetnek, ha pedig orvoshoz kell vinni őket, akkor csak az egyik szülő kaphat információt arról, hogy mi van a gyerekükkel.

A Szivárványcsaládokért Alapítvány azonban azt is tudja, hogy sok családban az ünnepek nemcsak örömet, hanem nehézséget is jelentenek.

Sajnos az ünnepek sok helyen nem a felhőtlen boldogságot jelentik, még akkor sem, ha a szeretet egyébként megvan. Az idei évben mi ezeknek a családoknak szeretnénk segíteni

– közölte az Alapítvány. „Ezért a Micsoda család! című mesekönyvünk bevételéből 1 millió forintot utalunk a Menedékház Alapítványnak, hogy a családok átmeneti otthonában élő gyerekeknek könnyebbé tegyük az ünnepet” – tették hozzá.

A Menedékház Alapítvány otthontalanná vált családoknak és fedél nélkül élőknek segít. Az általuk fenntartott átmeneti otthonban jelenleg 48 gyerek él. Ezek közül a gyerekek és családok közül sokan az utcán töltenék a karácsonyt, ha nem lakhatnának az átmeneti otthonban.

„A Szivárványcsaládokért Alapítványtól kapott támogatásból gyermekpszichológust fogunk foglalkoztatni, hogy a családok átmeneti otthonában élő gyerekeknek szakember segítsen az átélt nehézségek feldolgozásában. A többségük súlyos traumákon ment keresztül: átélték azt, hogy családjukkal együtt kilakoltatták őket, vagy élhetetlen körülmények között laktak hosszabb ideig” – mondta el Nagy Zoltán, a Menedékház Alapítvány igazgatója.

Sajnos idén a rezsink drámain megnőtt, ezért mi is fennmaradásért küzdünk. Ilyen körülmények között a talpon maradásért is küzdeni kell, és sajnos ilyen programokra önerőből nem jut pénz – pedig a kicsiknek óriási segítséget jelent. Miattuk örültünk nagyon a támogatásnak

– tette hozzá.  • Hírek
  • Hírek