Halász János feljelentést tett a Márki-Zay Péterékhez érkezett amerikai támogatások ügyében

2022.12.10. 13:22
Feljelentést tett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) a Márki-Zay Péter mozgalmához külföldről érkező kampánytámogatások ügyében Halász János, a Fidesz frakcióvezető-helyettese.

Halász János az MTI-nek szombaton elküldött videónyilatkozatában kijelentette, hogy „nem fogynak a kérdések a baloldal külföldi kampányfinanszírozásának ügyében”, pedig több hatóság és a titkosszolgálatok elemző, értékelő munkája is folyamatban van.

Szerinte a helyzetet nem könnyíti meg, hogy Márky-Zay Péter és más baloldali szereplők „rendszeresen ellentmondásokba keverednek”.

„A kampány elején elhallgatták a »guruló dollárokat«, aztán több száz millióról beszéltek, végül összességében már hárommilliárd forintra derült fény” – sorolta a példákat az ellentmondásokra a fideszes politikus, aki úgy véli: a kifizetéseket is érdemes megvizsgálni, hiszen enélkül költségvetési csalás megalapozott gyanúja merülhet fel.

Halász János közölte: azt várja a NAV-tól, hogy tisztázza az ügyet, és szükség esetén tegye meg a büntetőjogi lépéseket az „elmúlt három évtized legsúlyosabb botrányában”. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a politikus korábban az Állami Számvevőszéket is megkereste az ügyben.

Mint ismert, Márki-Zay Péter korábban maga ismerte el, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom az Egyesült Államokból is kapott anyagi támogatást. Az előválasztás győztese, az ellenzék volt miniszterelnök-jelöltje valamennyi nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy minden törvényt betartottak, a pártoknak – ezt tiltja a pártfinanszírozásra vonatkozó törvény – nem jutott az amerikai támogatásból.

Az Index korábban az ellenzéki pártokat kérdezte arról, hogy tudtak-e a támogatásról, illetve kaptak-e az összegből. Az együttműködés valamennyi szereplője azt állítja, hogy nem tudtak az Egyesült Államokból érkezett forrásról.

Ebben a cikkben mindent összegyűjtöttünk, amit eddig a Márki-Zay Péterékhez érkezett amerikai támogatásokról tudni lehet.