Bod Péter Ákos: Magyarországon az elmúlt száz évben nem volt államcsőd, szóval nyugi

BP-0781
2022.12.11. 05:26
Matolcsy György nyilatkozatának szövegkörnyezete elég szerencsétlen volt, mert a biztatást megelőzte a megfélemlítés – írja Bod Péter Ákos. A Magyar Nemzeti Bank volt elnöke szerint ennek a következménye pedig az, hogy a közéleti szereplők egymást jelentgetik fel rémhírkeltésért.

Régen megfogadtam, hogy nem kommentálom a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikai döntéseit és vezetőinek megszólalásait. Most azonban az elmúlt három napban elég sok időmet elvitte a sok felkérés és az arra adott rádiós, televíziós nyugtatás – kezdi Facebook-bejegyzését Bod Péter Ákos.

Az MNB volt elnöke szerint Matolcsy György gazdasági helyzetelemzése nagyrészt „kvadrál az elemzői közösség helyzetértékelésével” – a helyszín és az időpont megválasztása különös, de annak mozgatóit nem ismeri. Bod Péter Ákos szerint amit a mostani jegybank elnök még mondott, hogy a magyar polgárok zsebében tényleg sok a készpénz, az egy ilyen inflációs időben évi 20 százalék értékvesztést jelent.

Szóval helytálló a bankelnöki jótanács, hogy ne üljenek a bevarrt párnákon. Tényleg jobb, ha bankba teszik, állampapírba – bár így is veszíthet a pénzük értéke, de nem annyit. A nyilatkozat szövegkörnyezete azonban elég szerencsétlen volt, mert a biztatást megelőzte annak felemlítése, hogy a magyar állam pénzügyileg sérülékeny, a kormánypolitika hibás stb. stb.

– fogalmazott a közgazdász.

Szerinte ennek az a következménye, hogy a közéleti szereplők egymást jelentgetik fel rémhírkeltésért. Miközben őt magát az államcsőd esélyeiről faggatják. „Államcsőd nálunk nem volt az elmúlt száz évben, szóval nyugi” – tette hozzá. Elmondása szerint az állam fölött van egy védőernyő, mégpedig a Nemzetközi Valutalap és az Európai Unió. Amíg Magyarország az unió tagja, erős védelem alatt áll – vélekedett.

(Borítókép: Bod Péter Ákos. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)