Ezekre kell figyelni az ünnepi időszakban

DMARC20191201009
2022.12.11. 13:45
Nyakunkon a karácsony, az ünnepre való készülődés pedig már javában tart. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat, amiket érdemes önnek is átfutni, hogy elkerülje a felmerülő kellemetlenségeket.

Az ezüstvasárnap advent harmadik vasárnapja, azaz a karácsonyt megelőző utolsó előtti vasárnap, ami advent második felének kezdetét is jelzi. Az ezüstvasárnap minden évben december 11. és december 17. közé esik, idén éppen tizenegyedikére.

A nyakunkon lévő karácsonyi időszakra való tekintettel ebben a cikkünkben összeszedtünk minden fontos információt, amit érdemes tudni.

Így intézheti el ügyeit

Amint arról már beszámoltunk, december 22. (csütörtök) és január 6. (péntek) között zárva tartanak a minisztériumok és a különböző szintű kormányhivatalok, a tisztviselőket pedig lényegében kényszerszabadságra küldik.

Ebben az időszakban tehát a legtöbb hivatali ügyfélszolgálat zárva lesz, de a halaszthatatlan közfeladatokat és hatósági teendőket ellátják a kormányhivatalok. Országszerte hatvan kijelölt kormányablak, valamint a Központi Okmányiroda december 22. és január 6. között is nyitva lesz. A szünetben nyitva tartó kormányablakokat itt találják.

A felkereshető kormányablakok nyitvatartása országosan egységes lesz:

  • december 22-én csütörtöki ügyfélfogadási rend szerint működnek, majd
  • hétfőtől csütörtökig 8 és 16 óra között lesz lehetőség az ügyintézésre,
  • pénteki napokon (december 23-án, 30-án és január 6-án) viszont minden kormányablak és okmányiroda zárva tart.

Az egyéb kormányhivatali ügyfélszolgálatok közül a legtöbb zárva lesz az igazgatási szünet teljes ideje alatt. A legtöbb állami ügyfélszolgálathoz hasonlóan az ingatlanügyi hatóságoknál is szünetel az ügyintézés december 22. és 2023. január 9. között.

Az ez idő alatt beérkezett kérelmeket a földhivatalok január 9-én dolgozzák fel, ezért az ügyfélszolgálatok legkorábban január 10-én nyitnak ki. A kormányhivatalok azt javasolják az ügyfeleknek, hogy a földhivatalokhoz a kérelmeket legkésőbb december 20-ig nyújtsák be.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a földhivatalok esetében speciális szabály, hogy az igazgatási szünet alatt elektronikusan vagy postán érkező beadványokat az ingatlanügyi hatóság 2023. január 9-én dolgozza fel, így ezeket a tulajdoni lapon is január 9-i dátummal széljegyzi.

A Magyar Posta Zrt. a honlapján tett közzé közleményt róla, hogy december 25-én és 26-án, valamint 2023. január 1-jén a posták zárva lesznek, az ünnepek alatt viszont a többi napon normál munkarend szerint lesznek nyitva.

Bőven van lehetőség szórakozni

Nemrégiben bejártuk a főváros két legnagyobb karácsonyi vásárát. Az egyik az Advent Bazilika, amit tavaly és idén is a European Best Destinations utazási portálon Európa legjobb karácsonyi vásárának választottak, többek között Madrid, Bécs, Brüsszel, Salzburg és Prága ünnepi rendezvényei előtt.

A Szent István téri adventi rendezvény ezzel harmadjára nyerte el a címet: 2019 és 2021 után 2022-ben is. A Bazilika után pedig célba vettük a Vörösmarty teret, ahol a Classic Xmasra keresztelt karácsonyi vásárt vettük szemügyre. Az erről készült értékelésünket ide kattintva tudja elolvasni.

A We Love Budapest cikke emellett felhívja a figyelmet az Advent Óbudán, az Újbudai Advent, a Westend Winter Wonderland, valamint az Advent Szentendrén karácsonyi vásárokra.

Óbuda békebeli hangulatot árasztó főterén december 23-ig a karácsonyé a főszerep. A korábbi évekhez hasonlóan idén is találkozhatunk az ingyenes jégpályán, hétvégente pedig különleges zenei programokkal is készülhetünk az ünnepre.

Az Etele téren rendezett karácsonyi vásáron nemcsak ingyenes korcsolyázási lehetőség, forralt bor, finomságok és kézművesprogramok várnak, hanem abban is segíthetünk, hogy nehéz sorsú kisgyermekek karácsonyi kívánságai valóra válhassanak.

Csodavilágba csöppenhetünk a város tetején a Westend Winter Wonderland karácsonyi vásárában, ahol az ünnepi fényekben gyönyörködve korcsolyázhatunk, vagy forraltborozhatunk a Westend tetején.

Figyelmeztet a rendőrség

A napokban írtunk róla, hogy a rendőrség Magyarország egész területén december 5. és 11. között közúti ellenőrzést végez. Az egyhetes akció elsősorban az ittas vagy bódult állapotban lévő járművezetők kiszűrésére irányul országszerte.

Felhívták rá a figyelmet, hogy a karácsonyra hangolódva még forralt bor kortyolgatása után se üljünk a volán mögé, ugyanis a héten fokozott ellenőrzésnek vetik alá az autósokat.

Vásárlás közben is figyeljünk az értékeinkre – tolmácsolja Vargha Balázs rendőr alezredes kérését az Infostart.

Az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának munkatársa azt javasolja, hogy a táskánkat soha ne dobjuk a hátunkra, mert úgy nem érezzük, ha valaki belenyúl. Amikor pedig leülünk, a kabátunkat se lökjük lazán magunk mögé a székre, mert úgy bármit ki lehet belőle venni. A legjobb persze, ha az értékeinket nem a kabátunk zsebében tartjuk.

Az alezredes szerint érdemes arra is odafigyelni, hogy hova parkolunk az autónkkal, valamint lehetőség szerint ne hagyjunk táskát, csomagot vagy bármilyen értékesebb holmit az autó utasterében.

(Borítókép: Mónus Márton / MTI)