Kiderült, miről volt szó a szombati kormányülésen

D MTI20221210001
2022.12.12. 16:55
Miután szombaton ülésezett a kormány, amelyen a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke is részt vett, sokáig nem lehetett tudni, mi hangzott el az egyeztetésen. Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke azonban most megtörte a csendet, és elárulta, miről volt szó a kormányülésen.

Szombaton váratlanul összehívta a kormányt Orbán Viktor, amelyen az elsődleges információk szerint a miniszterek a gazdasági és energiabiztonsági ügyekről tárgyaltak. Később azonban a miniszterelnök által megosztott fotók alapján kiderült, hogy Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, valamint Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár is részt vett az ülésen.

Arról, hogy mi hangzott el a kormányülésen, sem Horváth Péter, sem a magyar kormány nem adott érdemi választ a különböző megkeresésekre. A szakszervezetek ugyanakkor pozitívan értékelték, hogy a kormány végre szakembereket hívott meg, még akkor is, ha a saját maga által létrehozott korporatív szervezet vezetőjét – erről a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Totyik Tamás beszélt korábban.

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke azonban hétfőn elmondta, hogy miről volt szó a szombati kormányülésen. 

Nem volt szó a mostani dolgokról, se a tüntetésekről, se a hőfokokról az iskolákban

– mondta a hvg.hu-nak nyilatkozva Horváth Péter.

Elmondása szerint az ülésen az oktatás hosszú távú céljairól beszéltek, és bár a pedagógusok követeléseiről nem esett szó, ő a beszédében kiemelte, hogy bármi is legyen a kormány célja az oktatással, ahhoz elengedhetetlen bizonyos feltételek biztosítása.

A lap azon kérdésre, hogy a kormány továbbra is az Európa összeszerelő-üzemére felkészítő oktatási rendszert tervez-e, azt válaszolta, hogy tapasztalata szerint ezt senki sem szeretné. Horváth Péter elmondása szerint ugyan nem ismeri a kormányzati szándékot, de biztos benne, hogy az elkövetkezendő kormányüléseken foglalkoznak majd a pedagógusok követeléseivel is.

(Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök [jobbról középen] kormányülést tart a Karmelita kolostorban 2022. december 10-én. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher)