Megszüntették a nyomozást a Híd a munka világába ügyében

2022.12.12. 17:15
Hét év után bizonyítottság hiányában megszüntette a nyomozást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) Híd a munka világába programjának ügyében. A program szerződéseit Farkas Flórián írta alá.

2015-ben Hadházy Ákos feljelentése után indult eljárás költségvetési csalás gyanúja miatt a Farkas Flórián volt fideszes országgyűlési képviselő nevével összeforrt roma felzárkóztatási program miatt. Az ORÖ-nek elsősorban európai uniós forrásból létre kellett volna hoznia egy országos lefedettségű munkaerő-közvetítő irodahálózatot, amely folyamatos és kiszámítható munkát biztosított volna a hátrányos helyzetűeknek, elsősorban romáknak. 

Azonban az ORÖ többek között autókra, kihasználatlan irodákra, bútorokra és egy gellérthegyi villára költötte a támogatást. A program érdemi része soha nem indult el. A NAV bizonyítottság hiányában most megszüntette a nyomozást − értesült a 24.hu a Fővárosi Főügyészségtől. 

Az eredetileg ötmilliárd, később 1,6 milliárd forintos költségvetésűre csökkentett program miatt az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala, az OLAF is vizsgálódott. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) 2016-ban elismerte, hogy visszaélések voltak az ügyben, ezért felmondta az uniós támogatási szerződést az Országos Roma Önkormányzattal, és kötelezte a támogatás visszafizetésére. Végül az összegből 1,3 milliárd forintot átvállalt a kormány, csak a fennmaradó háromszázmillió forintot kellett az ORÖ-nek visszafizetnie.

A visszaélések nagy részét akkor követték el, amikor Farkas Flórián volt az ORÖ elnöke, és ő volt a program szerződéseinek is az aláírója. A lap szerint a hatóságok egyszer sem kérdezték ki. Farkas egyébként húsz évig volt parlamenti képviselő, helyét a Fidesz–KDNP országos listáján Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos vette át.