Nemzeti kerekasztal összehívására kérte a kormányt a Pedagógusok Szakszervezete

PAP 8231
2022.12.12. 14:05
Oktatási nemzeti kerekasztal összehívását kérte hétfőn a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) a kormánytól.

Orbán Viktor miniszterelnök váratlan felhívására kormányülést tartottak hétvégén, hogy gazdasági és energiabiztonsági ügyekről tárgyaljanak. Azt azonban titokban tartják, hogy a miniszterek tárgyaltak-e a közoktatásról szombaton. Ezután kérte a Pedagógusok Szakszervezete a kormányt, hogy tartsanak kerekasztal-beszélgetést az ügyben érdekeltekkel.

Az érdekképviseleti szervezet azt írta: a tiltakozók közös álláspontjával megegyezően úgy gondolja, az oktatás nemzeti ügy, hosszú évek alatt kialakult súlyos válságát csak nemzeti egyetértéssel lehet megoldani, ezért a PSZ szeretné, ha a kormány egyeztetésre hívná az oktatás összes szereplőjét, a szakszervezeteket, a szakmai és civil szervezeteket, a diákok és szülők képviselőit.

A szakszervezet átláthatatlannak nevezte a kormány oktatásügyi egyeztetéseit. Az államtitkárság fővárosi gimnáziumok igazgatóit hívta meg, a hétvégi kormányülésen pedig részt vett a köznevelésért felelős államtitkár és a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke is, miközben erről nem tájékoztatták a közvéleményt.

Rég nem a pedagógusok bérharca a kérdés

A PSZ emlékeztetett, hogy korábban kormánybiztos kinevezését kérték az oktatás problémáinak megoldására, de a miniszterelnök ezt nem teljesítette, „holott már régen nem a pedagógusok bérharcáról van szó”.

A sztrájkbizottság tagjaként a PSZ továbbra is egyeztet a sztrájkkövetelésekről a kormány képviselőjével, de most a nyilvános, az átlátható és a széles körű szakmai egyeztetésnek jött el az ideje.

Hozzátették, a 2022–2023-as tanév első fele a tiltakozásokkal telt el, a folytatást sem kerülheti el a kormány, ha nem tekinti partnernek azokat, akik éppen az oktatás reformjáért küzdenek.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)