Továbbra sem sikerült főigazgatót választani a Fővárosi Állat- és Növénykert élére

2022.12.13. 10:47
A Demokratikus Koalíció (DK) szerint csalással választották volna ki a Fővárosi Állat- és Növénykert legújabb főigazgatóját, mert a hét pályázóból hatot még a meghallgatás előtt kizártak a versenyből. Emiatt az állatkert főigazgatói kinevezéséről szóló előterjesztését törölték a szerdai közgyűlés napirendjéről.

Szaniszló Sándor, DK fővárosi frakcióvezetője hétfőn közleményben szólította fel Karácsony Gergelyt, hogy érvénytelenítse a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatói pályázatát, valamint írjon ki egy újat. 

A DK szerint erre azért van szükség, mert az állatkert főigazgatói pozíciójának betöltésére több jelentkező is akadt, köztük pedig voltak nemzetközileg elismert szakemberek, multinacionális cégtől érkezők, illetve egy hasonló profillal rendelkező vállalat korábbi vezetője is. 

Mindennek ellenére azonban csak egy jelöltet hívtak meg a szerdai bizottsági döntésre, a többi jelentkezőt úgy utasították el, hogy még lehetőséget kaptak egy személyes találkozásra. Az egy behívott jelölt az Állatkert egyik kommunikációs munkavállalója. 

Szaniszló Sándor a „vezetői pályázatok testre szabásáról” és „megbundázásáról” ír, mondván, „ez a hozzáállás a jelenlegi kormánypártokra jellemző”. A DK ezt elfogadhatatlannak tartja, és mivel úgy véli, hogy az illető tisztességtelen feltételek mellett kapná meg a pozíciót, ezért nem támogatja a jelöltet. 

A hétvégén zárult az állatkert főigazgatói pályázata, amelyre tudomásom szerint hét jelentkező adta be a pályamunkáját. Ám ezek közül a Főpolgármesteri Hivatal nekem adott tájékoztatása alapján csak egyet találtak érvényesnek. Holott a munkatársaimmal kifejezetten figyeltünk arra, hogy minél több jelöltet győzzünk meg az indulásról. Mindenkit igyekeztem biztatni, mondván, hogy amíg én leszek a főpolgármester-helyettes, nem lesz olyan, hogy egyvalakire rábökünk és kinevezzük, pályázat ide vagy oda

– felelte a Népszava kérdésére Bősz Anett főpolgármester-helyettese. A DK politikusa által tájékoztatott frakciótársak szintén elfogadhatatlannak tartják a metódust.

A pályázatokat elbíráló bizottság januárra halasztotta a döntéshozatalt. Az állatkert előző vezetője, Persányi Miklós még 2020 márciusában távozott, azóta nem vette át senki az irányítást.