Vizsgáztak a burgonyák

2022.12.13. 12:46
A vizsgált csomagolt burgonyák beltartalmi és élelmiszer-biztonsági jellemzői megfeleltek az előírásoknak – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Szupermenta program legújabb tesztje alapján, amelyben csaknem 8000 laboratóriumi paramétert mértek.

A Nébih szakemberei szeptember elején 27 különböző – köztük 2 bio – csomagolt burgonyát gyűjtöttek be a kereskedelmi áruházláncok polcairól. Az 1 és 3 kilogramm közötti kiszerelésű termékek közül származásuk szerint tizenhárom magyar, hét francia, négy szlovák, két horvát és egy osztrák volt. Felhasználásukat tekintve hat „A”, salátának való, tizenhat „B”, főzni való és öt „C”, sütni való típusú burgonya szerepelt a tesztben.

Az MTI beszámolója szerint a vizsgálaton ellenőrizték például a növényvédőszer-maradék, a nehézfémek, penész és GMO esetleges jelenlétét, illetve mérték a termékek keményítő- és fehérjetartalmát. A teszt megnyugtató eredménnyel zárult, ugyanis mindent rendben találtak az ellenőrök.

A hatósági felügyelők ellenőrizték továbbá, hogy a kötelező elemek – például a fajtanév vagy a felhasználást segítő főzési típus – szerepelnek-e és megfelelő formában a címkéken, itt is rendben találtak mindent.

Mint arról beszámoltunk, december 18-ig lehet számítani a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakembereinek fokozott jelenlétére. Több, szezonálisan népszerű terméktípust is tesztelnek a laboratóriumukban, például gyümölcsöket, cukrászati kényelmi termékeket, fűszereket és alkoholos italokat.