Ott lehet, de nem szólalhat fel a szakszervezet az oktatási konzultáción

DSC5238
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is meghívót kapott Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkártól az intézményvezetői konzultációra, de nem szólalhatnak fel.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete kedden egyre több hírt kapott arról, hogy nemcsak intézményvezetőket, hanem pedagógusokat is meghívott a Belügyminisztérium egy december 16-i egyeztetésre.

Közleményükben arról is írnak, hogy több kolléga elmondása szerint

a tankerület-vezetők kifejezetten egyes kollégák megjelenését kérték a rendezvényen, kimondottan olyan kollégákét, akik intézményükben szerepet vállaltak a munkabeszüntetések szervezésében, akik hangadónak számítottak.

Az intézményvezetői konzultációra végül a PDSZ is meghívót kapott Maruzsa Zoltán államtitkártól. A szakszervezet részéről egy főt hívtak meg, az időpont december 16. 10 óra, a helyszín a Nemzeti Közszolgálati Egyetem.

A meghívóban az is szerepel, hogy „mivel a rendezvény programja kötött, a felszólalás lehetőségét ezen a fórumon nem tudjuk biztosítani. A szakszervezetekkel a további egyeztetésre a következő sztrájktárgyaláson természetesen lesz mód.”

Egyelőre nem tudják, mi a cél

A PDSZ elnöke, Komjáthy Anna az Indexnek a történteket úgy kommentálta: „Azt egyelőre nem tudjuk, mi célja van az összejövetelnek, de az biztos, hogy az esemény nem tekinthető egyeztetésnek, hiszen – ahogy azt Maruzsa Zoltán levelében egyértelművé tette – felszólalási lehetőség nem lesz.”

Úgy tudjuk, az eseményen ötszáz fő lesz jelen, ekkora körben valóban nehéz lenne bármit is megvitatni

– jelentette ki Komjáthy Anna.

Az elmúlt hónapokban több oktatásügyi megmozdulás zajlott az országban, tüntetések, sztrájknapok és élőláncok is voltak, ezekről szóló cikkeinket itt találja. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Navracsics Tibor uniós forrásokért és területfejlesztésért felelős miniszter a mai, az uniós megállapodásról szóló sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy amint hozzáférhetővé válnak a források, jön a magasabb pedagógusbér-emelés.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)