Orbán Viktor aláírt, hamarosan jön a bejelentés

2022.12.13. 08:25
Egyelőre pontosan nem tudni, miről írt alá megállapodást Orbán Viktor, de ígérete szerint hamarosan fontos bejelentést tesz.

Szűkszavú, de annál figyelemfelkeltőbb Facebook-bejegyzéssel jelentkezett Orbán Viktor a közösségi oldalán, nem sokkal a brüsszeli döntésekről szóló sajtótájékoztató előtt.

Bejelentés hamarosan 

– írta a magyar kormányfő.

Hétfő este régóta húzódó ügy végére került pont, ugyanis az Európai Unió elnöksége bejelentette: a Magyarország által blokkolt kérdésekre megoldást találtak, cserébe jóváhagyták a ránk vonatkozó megállapodásokat.

A hírekre reagálva a  fejlesztéspolitikai szakértők arról beszéltek az Indexnek, hogy enyhülhetett a brüsszeli szigor. Ez azt jelentheti, hogy nem 7,5 milliárd eurót fagyaszt be átmenetileg az uniós intézményrendszer, hanem ennél kisebb összegről lehet szó: információink szerint három operatív program esetében 65-ről 55 százalékra csökken az ideiglenesen zárolt rész.

Ennek értelmében a 7,5 milliárd euró helyett 6,25 milliárdot zárol az unió, amíg nem teljesül maradéktalanul a magyarországi korrupcióellenes intézkedéseket tömörítő 17 pont.

Vélhetően azonban nem ezzel kapcsolatban tesz bejelentést Orbán Viktor, hanem valamilyen hazai megállapodásról lehet szó.