Súlyos RSV-járványra számítanak a szakértők Magyarországon

GettyImages-1236879632
2022.12.13. 06:15
Egyre nő az RSV-vírusmegbetegedések száma Nyugat-Európában, Németországban már alig van hely a kórházakban. A Házi Gyermekorvosok Egyesülete szerint Magyarországon is erősebb járványra kell számítani ebben az évben.

A németországi gyermekosztályokon uralkodó helyzetet a német egészségügyi miniszter aggasztónak nevezte, míg az egyik kórház vezető orvosra szerint minden évben van RSV-vírus, de még sosem volt az ideihez hasonló hullámra példa. Több intézményben már nem is tudnak több gyereket fogadni.

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete idén Magyarországon is erősebb járványra számít, mivel az elmúlt években a távolságtartás és a maszkhordás miatt kevesebb ilyen jellegű megbetegedés volt. Havasi Katalin, a szervezet elnöke azt mondta, számukra is ijesztő a helyzet.

Látva a németországi helyzetet, illetve Franciaországban is az emelkedő esetszámokat, arra számíthatunk, hogy ez hozzánk is ide fog érni, és várható, hogy nálunk is nőni fog az esetszám

– mondta az RTL Híradónak nyilatkozva.

A Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is erősebb hullámra készülnek, hogy minden beteget el tudjanak látni. Szabó Attila, az intézmény igazgatója szerint eddig nem volt kiemelkedően sok RSV-fertőzött náluk, mivel csak a gyerekek kis százaléka és főleg a csecsemők kerülhetnek lélegeztetőgépre. Hozzátette, ebben a szezonban egy ilyen gyerek fordult meg náluk, aki azóta már meggyógyult. 

Az RSV egy óriássejtes, légutakat megtámadó betegség, amely a szerkezetét folyamatosan változtatja, és különösen a kisbabákra veszélyes. A vírus megvastagítja a kislégutak nyálka­hártyáját, és minél kisebbek ezek a légutak (vagyis minél kisebb a baba), annál súlyosabbak a következmények. Két-három éves korára szinte minden kisgyerek átesik az RSV-fertőzésen, de általában csak náthához hasonló tüneteket produkál. Koraszülött csecsemőknél és egyes tüdőbe­tegségek vagy veleszületett szívrendelle­nességek esetén az RSV súlyosabb légúti fertőzést, tüdő- és hörgőcskegyulladást (bronchiolitis) okozhat. 

(Borítókép: Marijan Murat / picture alliance / Getty Images)