Karácsony Gergely: Nem kérek senkit arra, hogy megszavazza ezt a költségvetést

image 6483441 (3)
2022.12.14. 12:20
Nem kezdődnek új fejlesztések és beruházások, de az önként vállalt, szociális jellegű feladatokat nem engedi el Budapest vezetése. A költségvetés valós hiánya meghaladja az 57,5 milliárd forintot.

A városházi ellenzék nem szavazata mellett a Fővárosi Közgyűlés elfogadta a 2023. évi költségvetését. 

A megtakarítási kényszer miatt a főváros minden olyan fejlesztést, amelyet még nem kezdett meg, elhalaszt. 2023-ban nem kezdik meg a Városháza park kialakítását, nem kezdi meg működését a Budapest Galéria sem.

Az önként vállalt feladatokra nagyságrendileg 9,2 milliárd forintot költenek, ennek teljes összege azonban nem spórolható meg, részben EU-s támogatású, részben kormányzati támogatású projektek miatt. Önként vállalt feladat a nappali melegedők, családok átmeneti otthona, szociális lakásrezsi-támogatás is, ezeket fontosságuk miatt nem engedi el a városvezetés. Budapest alapításának 150. évfordulóját megünneplik jövőre, de csak akkora ünnepséget tartanak, amekkora még belefér a szűkös költségvetésbe. 

Karácsony Gergely jelezte: nem biztos, hogy ez a költségvetés tartható lesz.

Ez a költségvetés arról szól, hogy még a kezünkben van a kormány, és próbálunk valahogy navigálni ebben a lehetetlen helyzetben. Én nem kérek senkit arra, hogy megszavazza ezt a költségvetést

– tette hozzá, jelezve, hogy mindenkinek a lelkiismeretére van bízva, hogy érez-e felelősséget a kormány kézben tartására.

Szaniszló Sándor, a DK fővárosi frakcióvezetője a szavazás előtt közleményében leszögezte, hogy csak és kizárólag Karácsony Gergely főpolgármester kérésére szavazzák meg a fővárosi költségvetést, bár azzal nem értenek egyet. Azt írta: nem kívánják megnehezíteni Budapest főpolgármesterének válságkezelő munkáját, sem a város egyéb ügyeinek intézését, de úgy látják, hogy a főváros mozgástere mára szinte teljesen elfogyott, a város a jövő évi költségvetésben a gazdasági túlélésért fog küzdeni. 

A rendelet az önkormányzat költségvetési bevételeit 407 milliárd 766 millió 184 ezer forintban, kiadásait 465 milliárd 327 millió 392 ezer forintban állapítja meg.

Az így keletkező 57 milliárd 561 millió 207 ezer forintos hiányt a hitelszerződések alapján lehívni tervezett 16 milliárd 582 millió 836 ezer forintból, belföldi értékpapírok 17 milliárd 411 millió 287 ezer forintos bevételeiből, valamint bankbetétek – 30 milliárd 434 millió 494 ezer forint – bevételeiből finanszírozzák.

Ugyanakkor hiteltörlesztésre 6 milliárd 94 millió 36 ezer forintot, míg 773 millió 374 ezer forintot belföldi finanszírozás kiadásaira fordít a fővárosi önkormányzat. A Fidesz fővárosi frakciója egyetlen módosító indítványt sem nyújtott be Budapest jövő évi költségvetéséhez.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)