Fürjes Balázs: A végén Orbán Viktor nyer

2022.12.14. 13:12
A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára is reagált arra a brüsszeli megállapodásra, amely mérsékli a Magyarországnak ígért pénzek befagyasztását. Fürjes Balázs úgy látja: az európai nagypolitika egy hatalmi játék, amelynek a végén Orbán Viktor nyer.

Az európai nagypolitika egy olyan power game, amit huszonheten játszanak, és a végén Orbán Viktor nyer. Vele pedig Magyarország – írja Fürjes Balázs hivatalos Facebook-oldalán. A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára szerint a miniszterelnök győzelmének „pofonegyszerű” titka az, hogy „neki a hazája az első”.

Magyarország győzelmének örülhetnének a baloldalon is, és eltanulhatnák végre a siker receptjét. Vagy marad az ellenzéki lét, végül is felelősség nélkül is biztos megélhetést ad a Gyurcsány-campus lakóinak

– fogalmazott Fürjes Balázs. Hozzátette, „de idegen zsoldban csak idegen érdekeket lehet szolgálni, arra pedig egyáltalán nem vevők a magyarok”.

Mint megírtuk, a brüsszeli székhelyű Politico szerint a hétfő esti megállapodás Orbán Viktor győzelmét jelenti. A lap szerint a magyar miniszterelnök kezére két tényező is játszott: az uniós rendszer, amely számos fontos döntés meghozatalában egyhangúságot követel meg, valamint „az unió intenzív vágya, hogy megőrizze az egységes EU-homlokzatot”, miközben a közelben dúl a háború.

A brüsszeli döntés azonban továbbra is azt jelenti, hogy Magyarország várhatóan milliárdokat veszít el egy olyan időszakban, amikor gazdasága ingatag. Emellett semmi sem garantálja, hogy Magyarország képes lesz teljesíteni ígéretét a 27 jogállamisági reform elfogadására.