A kormányhivatal szerint gond van a Horn Gyula sétány elnevezéssel

B  ZA20220928004
2022.12.14. 10:22
Felülvizsgálatra szorul a Fővárosi Közgyűlés nyáron meghozott határozata, mely lehetővé tette, hogy Horn Gyula volt miniszterelnökről nevezzenek el egy XIII. kerületi sétányt.

Amikor a Fővárosi Közgyűlés nyáron elfogadta, hogy a XIII. kerületben Horn Gyula nevét viselje egy közterület, nem kellő gondossággal jártak el. Erre hívta fel a figyelmet Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője a Fővárosi Közgyűlés ülésének napirend előtti vitájában.

A Sára Botond által vezetett kormányhivatal levelet írt a főváros vezetésének, melyben az áll, hogy

közterület vagy közintézmény nem viselheti olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett.

A levélben az önkormányzati törvényt idézve azt is jelzik, hogy vitatott esetben a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalását kell kérnie a testületnek, azonban a döntés meghozatalakor ezt a főváros elmulasztotta. 

Ezzel összefüggésben a – bejelentésre megkezdett – kormányhivatali jogszerűségi felülvizsgálat arra is kitér, hogy bár a konkrét közterület elnevezésével kapcsolatban az MTA nem foglalt állást Horn Gyula személyével kapcsolatban, korábban már kérte egy civil szervezet, hogy feltüntethesse a volt miniszterelnök nevét saját elnevezésében. Ezt akkor a cégbíróság a fenti jogszabályra hivatkozva elutasította.

Wintermantel Zsolt felvetésére Karácsony Gergely főpolgármester csupán annyit válaszolt, hogy szerinte a Horn Gyula sétány elnevezés jó döntés volt, azzal együtt is, hogy az ő családja elszenvedője volt a kommunista üldöztetésnek. Hozzátette, hogy a demokrácia kiépítésében vállalt szerepe tette érdemessé arra Horn Gyulát, hogy közterület viselje nevét.

A kormányhivatal felszólítja a Fővárosi Közgyűlést, hogy kérje az MTA állásfoglalását és az önkormányzati törvény vonatkozó, tiltó rendelkezéseivel hozza összhangba saját közterület-elnevezési döntését.

(Borítókép: Horn Gyula Magyarország rendszerváltás utáni harmadik miniszterelnökének egész alakos bronz szobra Kutas László szobrász és Szilágyi András építész alkotása (2014) az angyalföldi Gyermek téren  2022. szeptember 28-án. Fotó: Balaton József  / MTI)