Orbán Viktor a Twitteren reagált a brüsszeli korrupciós botrányra

D MTI20220728012
2022.12.14. 18:17
Orbán Viktor miniszterelnök is kifejtette véleményét a brüsszeli korrupciós botránnyal kapcsolatban, miután a belga rendőrök közölték, hogy közel 1,5 millió eurót foglaltak le a házkutatásokat követően.

Mint arról az Index is beszámolt, több mint tizenöt házkutatást tartottak a brüsszeli Központi Korrupcióellenes Hivatal ügynökei, és több személyt – köztük Eva Kailit, az Európai Parlament alelnökét – letartóztattak, hogy a Michel Claise vizsgálóbíró által vezetett nyomozók meghallgassák őket. Eva Kailit később vizsgálati fogságba helyezték, és a vagyonát is befagyasztották. Ezt követően az Európai Parlament visszavonta a korrupcióval vádolt alelnök megbízatását.

A szövetségi igazságügyi rendőrség közel 1,5 millió eurót (606 millió forint) foglalt le a brüsszeli régióban tartott házkutatásokat követően az Európai Parlamentben tevékenykedő személyeket érintő korrupciógyanús üggyel kapcsolatban – közölte a belga rendőrség szerda délelőtt a Twitteren, és egy fotót is csatolt a bejegyzéshez, amin látható a sok készpénz.

Orbán Viktor miniszterelnök szintén a Twitteren reagált: 

Így néz ki a jogállamiság Brüsszelben

– kommentálta a kormányfő a belga rendőrség fotóját.

Az ügy előkerült Gulyás Gergely és Navracsics Tibor keddi sajtótájékoztatóján is. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint jól látható, hogy a tolvaj kiáltott pandúrt, ahogy az is, hogy ezek a szálak olyan körökhöz vezethetnek, amelyeknek az EP baloldalán komoly befolyásuk van. A miniszter megjegyezte: tekintsük a jóisten humorérzékének, hogy ez most került nyilvánosságra.

(Borítókép: Orbán Viktor 2022. július 28-án. Fotó: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI)