A köztévében olvasta fel a kirúgott tanárok névsorát a Momentum politikusa

2022.12.14. 16:02
Az M1 szerda reggeli műsorának Tompos Márton, a Momentum frakcióvezető-helyettese és szóvivője volt a vendége, akit arról kérdeztek, hogy pártja győzelemként értékeli-e azt, hogy Magyarország megkapja a helyreállítási alapból járó uniós forrásokat. A momentumos politikus a beszélgetés közepén az oktatás helyzetére terelte a szót, és felolvasta a 13 kirúgott tanár nevét.

Tompon Márton – aki „Tanár nélkül nincs jövő” feliratú pólóban érkezett a stúdióba – kifejtette, hogy elvi megállapodás született arról, hogy Magyarország programját elfogadják, viszont korábban Lengyelországgal is megtörtént, hogy elfogadták a programját, de mégsem jutott végül pénzhez, mert nem teljesített bizonyos feltételeket.

A 2600 milliárd forintos befagyasztást illetően elmondta, hogy az Európai Unió történelmében még soha nem fordult elő olyan, hogy egy országot azzal büntettek meg, hogy befagyasztották a neki járó támogatásokat. „Ez 260 ezer forint minden egyes magyarnak, ami több, mint amennyit egy kezdő pedagógus keres” – fogalmazott a politikus.

Tompos Márton elég hamar a magyar oktatás helyzetére terelte a beszélgetést, és ezzel kapcsolatban elmondta, hogy Magyarország számára az egyik legfontosabb feladat – bármi is történik az uniós pénzekkel –, hogy mi lesz az oktatással, a tanárokkal és a diákokkal. 

Szerinte nem az a kérdés, hogy jut-e majd az oktatásra az uniós pénzből, hanem hogy mire lesz pénz még az oktatáson túl. Hozzátette: a diákok és tanárok ezért tüntetnek most, hiszen tudják, hogy tanár nélkül nincs jövő, és hogy Magyarország jövője forog kockán.

A beszélgetés közepén ekkor Tompos Márton egyszer csak elkezdte felolvasni a 13 kirúgott tanár nevét. A műsorvezető próbált közbevágni, de a momentumos politikus nem hagyta annyiban, és hallgatásra intette.

Szerinte az, hogy ezeket a tanárokat kirúgták, felháborító, és minimum Pintér Sándornak, de inkább az egész kormánynak le kéne mondania. 

A műsorvezető ezután azt kérdezte Tompos Mártontól, hogy ha a pedagógusbér-emelés ennyire fontos a Momentumnak, akkor Cseh Katalin, a párt EP-képviselője miért szavazta meg a magyar kormányt elítélő határozatot, ami hozzájárult a források zárolásához és ahhoz, hogy eddig elhúzódott a megállapodás.

Tompon Márton szerint Cseh Katalin meg tudja mondani, hogy mikor van korrupció egy országban, és mikor nem, és ő azért kampányolt, hogy a civil szféra közvetlenül kaphassa meg ezeket a pénzeket. Később szóba került még a guruló dollárok kérdése is.

Gulyás Gergely és Navracsics Tibor kedden tartott sajtótájékoztatóján a miniszterelnökséget vezető miniszter a pedagógusok béremelésével kapcsolatban elmondta: ahogy lesz uniós pénz, attól a pillanattól kezdve a béremelés megvalósul. Ha január elsejével hozzáférhetővé válnak ezek a pénzek, akkor ez január elsejével van – tette hozzá a miniszter.

Tudjuk, hogy a magyar baloldal és egyébként európai elvtársaik is azon dolgoznak, hogy ez ne így legyen. Mi meg azon dolgozunk, hogy lehessen tanárbéremelés. Ma úgy tűnik, hogy nincs akadálya, hogy ezekhez a forrásokhoz hozzájussunk, és ahogy hozzájutunk, abban a pillanatban a tanárbéremelés az ígért mértékben bekövetkezik

– fogalmazott Gulyás Gergely.