Fontos találkozóra készül Novák Katalin

GettyImages-1242515505
2022.12.14. 19:39
Szerbia köztársasági elnöke, Alekszandar Vucsics csütörtökön munkalátogatást tesz Tompán, ahol Novák Katalin köztársasági elnökkel is találkozik.

A találkozó helyszíne a határövezet, a két államfő az ideiglenes határzárat tekinti meg a hivatalos tájékoztatás szerint. A szerb elnök kabinetje arról tájékoztatott, hogy Alekszandar Vucsics és Novák Katalin a különböző határvédelmi szervek képviselőivel is egyeztetnek.

A sajtó munkatársaival 12:00 magasságában találkoznak, ezt követően pedig a határvédelem műszaki felszereltségének bemutatója következik, írja a Szabad Magyar Szó.

Novák Katalin nemrég a tömeges illegális migrációról beszélve elmondta, hogy Magyarországon idén csaknem kétszázezer illegális bevándorlót kellett megállítani a határoknál. Hozzátette: az illegális bevándorlás miatti fenyegetés és nyomás miatt szükség van erős, közös válaszok adására.

Alekszandar Vucsics októberben Orbán Viktorral és Karl Nehammer osztrák kancellárral tárgyalt migrációs kérdésekben, hogy a legsúlyosabb állapotok a nyugat-balkáni útvonalon alakultak ki, ahol már éles fegyvereket is használnak.

„Szerbiában is egyre nő a migránsok száma, csak Oroszországból 17 ezren érkeztek eddig. A szerb elnök felhívta a figyelmet, hogy január 1-jétől új európai vízumpolitika nehezíti a szerb emberek utazását” – jegyezte meg az államfő.

(Borítókép: Novák Katalin 2022. május 17-én. Fotó:  Mateusz Wlodarczyk / NurPhoto / Getty Images)