Lebonthatják a déli határkerítés egy részét jövőre

DSOKI20150928003
2022.12.15. 11:04
Elképzelhető, hogy a Magyarország déli részén lévő határkerítés egy részét le lehet bontani azután, hogy Horvátország 2023. január 1-jén csatlakozik a schengeni övezethez – mondta egy nemzetbiztonsági szakértő.

Kis-Benedek József nyugállományú ezredes arról beszélt, hogy a horvátok csatlakozása után szabadabban lesz átjárható a magyar–horvát határ (bár a határkerítés egyelőre megmarad). Másrészt január 1-jétől kezdve 

Horvátország őrzi az Európai Unió határait Szerbia, Bosznia-Hercegovina és Albánia irányában – így azt a határszakaszt meg kell erősíteniük. 

Az InfoRádiónak nyilatkozva a szakértő emlékeztetett arra is, hogy Horvátország és Szlovénia között egy megállapodás értelmében már biztosan elbontják a kerítést a schengeni csatlakozás után, de Magyarország és Horvátország még nem kötött ilyen egyezséget. Kis-Benedek József erről azt mondta: vélhetően január elseje után az illetékes hatóságok megvizsgálják a kerítés elbontásának lehetőségét, és döntenek arról, hogy szükség van-e még rá, avagy sem. 

Arról, hogy Horvátország schengeni csatlakozása pontosan milyen változásokkal jár a jövő év elejétől kezdve, itt írtunk bővebben.

(Borítókép: Ideiglenes műszaki határzár a magyar-horvát határon a beremendi határátkelőhely közelében 2015. szeptember 28-án. Fotó: Sóki Tamás / MTI)