Orbán Viktor: Ideje, hogy lecsapoljuk a mocsarat Brüsszelben!

GettyImages-1245629213
2022.12.15. 17:44
Brüsszelből, az Európai Unió csúcstalálkozójáról jelentkezett a magyar miniszterelnök. Orbán Viktor a közösségi oldalára feltöltött videóban arról beszél, hogy a mostani uniós csúcsra rányomta a bélyegét, hogy letartóztatták az Európai Parlament egyik alelnökét. A kormányfő szerint ideje, hogy lecsapoljuk a mocsarat.

Ezt is megértük, itt vagyunk Brüsszelben az Európai Unió csúcstalálkozóján – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a hivatalos Facebook-oldalára feltöltött videóban. A kormányfő szerint erre az uniós csúcsra rányomta a bélyegét az a tény, hogy  korrupciós vádakkal letartóztatták az Európai Parlament baloldali alelnökét.

A miniszterelnök szerint mindenki tudta, hogy Brüsszel „tele van korrupciós ügyekkel”, de most már olyan szintre jutott a helyzet, hogy a rendőröknek is intézkedniük kellett. Elmondása szerint a korrupciós botrány megrengette az európai intézményeket, folyamatosak a házkutatások, eurómilliókat foglalnak le a rendőrök, és mindenki azt találgatja, mely brüsszeli politikusok lehetnek még érintettek.

Sokak szerint a szálak a legmagasabb szintekig is elvezethetnek. A mai napon meghallgattuk az Európai Parlament elnökét, felszólítottuk, kezdeményeztük, hogy a brüsszeli korrupciós botrány mély és átfogó kivizsgálása történjen meg. Ideje, hogy lecsapoljuk a mocsarat itt, Brüsszelben!

– fogalmazott Orbán Viktor.

Így néz ki a jogállamiság?

A brüsszeli korrupciós botrányra a magyar miniszterelnök korábban már reagált. Orbán Viktor Twitteren osztotta meg a belga rendőrség azon bejegyzését, amelyben a képviselőknél tartott házkutatásokról számoltak be. A bejegyzéshez egy képet is csatoltak, amelyen a lefoglalt, közel 1,5 millió euró készpénz látható. A kormányfő ehhez csak annyit tett hozzá:

Így néz ki a jogállamiság Brüsszelben.

Mint megírtuk, december 9-én házkutatást tartottak a görög szociáldemokrata Eva Kaili, az Európai Parlament alelnökének otthonában, akinek társát már aznap reggel elfogták. Mindkettőjük ellen korrupció miatt indult eljárás. Az elnököt a hatóságok letartóztatták, míg Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke úgy döntött, hogy azonnali hatállyal felfüggeszti Eva Kaili alelnöki hatáskörét, majd az Európai Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége nevű frakciója felfüggesztette Eva Kaili párttagságát is

December 12-én a belga rendőrség razziát tartott 19 helyen, beleértve képviselők magánlakását és brüsszeli irodáját. A második rajtaütéskor tíz parlamenti képviselő személyes munkatársainak laptopjait, merevlemezeit is lefoglalták. Néhány házkutatásra Olaszországban került sor.

Az ügyre közelről rálátó diplomaták szerint további letartóztatások várhatók. Mások arra hívják fel a figyelmet, hogy nem egyedi, ami történt a katari vesztegetési botrányban. Nemcsak egyes vezető pozícióban lévőket, hanem az egész uniós intézményi rendszert áthatja a korrupció.

(Borítókép: Orbán Viktor 2022. december 15-én. Fotó: Thierry Monasse / Getty Images)