A fehér karácsony már csak álom marad

D  VG20221213006
2022.12.16. 13:43
Korábban még látni lehetett némi esélyt arra, hogy fehér lesz a karácsonyunk, jelenleg úgy tűnik, a jövő héten enyhülés várható.

A következő napokban erősebb fagyok jönnek, szombattól hideg levegő érkezik fölénk, így vasárnaptól a vastagabb hóval borított északi tájakon ismét megközelítheti a legalacsonyabb hőmérséklet a mínusz 15 fokot. A leghidegebb hétfőn lesz, ezt követően azonban melegedés veszi kezdetét.

Keddtől délnyugatira forduló áramlással egyre enyhébb légtömegek érkeznek, kezdetben csak a magasabb légrétegekben, majd a hét közepétől a talaj közelében is. A hideg a havas tájakon tarthat ki, illetve nyugaton még eshet is a hó péntek éjjel. Az ország nagy részén viszont nem várható havazás, így a fehér karácsonynak is kevés az esélye.

A legtöbb előrejelző modell egyetért abban, hogy szenteste napján és karácsonykor is enyhe, kora tavaszias idő várható – írja az Időkép.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatbázisában tárolt megfigyelések alapján tudni lehet, hogy az elmúlt évtizedekben milyen karácsonyunk volt. Erről közösségi oldalukon közzé is tettek egy bejegyzést:

(Borítókép:  Varga György / MTI)