A Fővárosi Főügyészség által sikkasztással megvádolt férfi Töröcskei István, a Széchenyi bank egykori vezére

2022.12.17. 08:34
A Fővárosi Főügyészség 15 személlyel szemben emelt vádat több milliárd forint értékben elkövetett sikkasztás miatt, a vádlottak között van Töröcskei István, a Széchenyi Bank egykori vezére is.

A vádirat lényege szerint egy házaspár, saját cégén keresztül, többségi tulajdonosi befolyást szerzett egy pénzintézet felett, amelynek megszerzése érdekében jelentős összegű hitelt vettek fel.

A pénzintézet azonban már a kezdetektől veszteségesen működött, ezért a pénzügyi felügyelet tőkepótlásra utasította a tulajdonos céget, amely azonban sem erre, sem pedig a hitel visszafizetésére nem volt képes – írja a Fővárosi Főügyészség.

A házaspár férfi tagja ezért elhatározta, hogy a szükséges anyagi forrásokat a bank saját pénzeszközeinek felhasználásával, fiktív hitelek kihelyezése útján teremti elő. Ezt követően vádlott-társai – felesége, az igazgatósági tagok, valamint a hiteligénylők – közreműködésével, bűnszervezetként működve, 2012. évben fiktív hiteleket helyeztek ki, amelyek döntő részét - csaknem 1 500 000 000 forintot – ezután visszaforgatták a tulajdonos céghez, majd azt az előírt tőkepótlásra használták fel.

Ezen túlmenően, a vádlottak a pénzintézet által, befektetési célzat látszatával külföldi bankszámlára kihelyezett forrásokból több mint 1 700 000 000 forintot a tőkepótlást célzó fiktív hitelek visszafizetésére fordítottak.

A fentieken túlmenően, a vádlottak 2013-ban – a tőkepótlást, illetve a hiteltörlesztést célzó fiktív hitelkihelyezéseken túlmenően –, további olyan hitelek kihelyezéséről is döntöttek, amelyek során vagyonkezelői kötelezettséget sértettek, és ezzel további több mint 2 300 000 000 forint vagyoni hátrányt okoztak a pénzintézetnek.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség az ügyészi hatáskörbe vont nyomozás eredményeként, az ügyben összesen 15 személlyel szemben emelt vádat bűnszervezetben, különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntette, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt.

A nyomozó ügyészség a vádlottakkal szemben végrehajtandó fegyház-, illetve börtönbüntetés, valamint pénzbüntetés kiszabását, továbbá gazdasági társaságban való vezető tisztségviseléstől eltiltást indítványoz a vádiratban.

A Fővárosi Főügyészség közleménye név nélkül említi a vádlottakat, a Népszava azonban ügyészségi forrásokból úgy tudja, hogy Töröcskei Istvánról, a Széchenyi Bank egykori vezéréről van szó. Ellene, a felesége ellen és 13 társuk ellen emeltek vádat.