Karikó Katalin Semmelweis-díjat kapott

2022.12.17. 15:12
Karikó Katalin világhírű magyar kutatót tüntették ki a nemzetközi Semmelweis Budapest Awarddal.

Utoljára Kanada legrangosabb orvosbiológiai kitüntetését vehette át a Szegedi Egyetem professzoraként, a Pennsylvaniai Egyetem docenseként és a BioNTech alelnökeként. Az mRNS-alapú vakcina egyik feltalálója már több mint hetven elismerésben részesült.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora közösségi oldalán osztotta meg a hírt, miszerint átadták a Semmelweis-díjat Karikó Katalinnak.

Idén dr. Karikó Katalinnak ítéltük oda a Semmelweis Egyetem nagy presztízsű nemzetközi díját, a Semmelweis Budapest Awardot.

A kitüntetést ünnepélyes keretek között adtuk át professzor asszonynak, aki, azt gondolom, méltó örököse névadónknak, Semmelweis Ignácnak

– írta Merkely Béla.

„Mindketten elszántan dolgoztak akkor is tovább, amikor nehézségekbe és falakba ütköztek. Ennek a kitartó munkának köszönhetően pedig sikerült legyőzni az újkori történelem legnagyobb járványát” – fogalmazott Merkely Béla Semmelweis Ignácra és Karikó Katalinra utalva.

„Kétségkívül Karikó Katalin méltó módon csatlakozik a 2010-ben alapított elismerésünk többi díjazottja mellé. A Semmelweis Egyetem Szenátusa nevében szívből gratulálok az elismeréshez, a további munkához pedig sok erőt és jó egészséget kívánok!” – zárta az elismerésről a tájékoztatást.

A magyar biokémikus olyan ikonnak számít, hogy arcképe 2021-ben felkerült egy budapesti tűzfalra is, amiről azt nyilatkozta, reméli, ez jó hatással lesz a fiatalokra, és arra inspirálja őket, hogy megéri szorgalmasan tanulni.