A magyar himnusz éneklése miatt lett botrány Szlovákiában

2022.12.17. 13:47
Bepanaszolták a gútai alakuló testületet, mert elénekelték a magyar himnuszt alakuló ülésükön. A panaszt tévő szervezet azt állítja magáról, hogy aktívan részt vesz a szlovák társadalom nemzeti jellegének kialakításában, továbbá erőfeszítéseket tesz Szlovákia „integritásának és területi épségének védelmére”.

Panasszal fordult a Legfőbb Ügyészséghez a Szlovák Értelmiségiek Szövetsége, mert a gútai alakuló testületi ülésen Halász Béla polgármester felkérésére a képviselők elénekelték a magyar nemzeti himnuszt. 

A szervezet a Felvidék.ma helyszíni tudósítására alapozva nyújtotta be panaszát egy hatályban lévő törvényre hivatkozva. Szerintük „az állami himnuszt államünnepek, emléknapok, évfordulók és más jelentős országos vagy helyi jellegű események alkalmával játsszák vagy éneklik; más ország állami himnuszát akkor játsszák, ha jelen van az illető ország hivatalos küldöttsége”. 

Véleményünk szerint a városi képviselő-testület közfeladatot ellátó szerv, nem természetes vagy jogi személy, és ezért ez a köztestület megsértette a fent említett törvényt, amikor a nyilvános alakuló ülésén egy másik állam nemzeti himnuszát énekelte

– fogalmazta meg érveit a szervezet. 

Szlovákia területi épségét védik

A lap szerint a szlovák szövetség azt állítja magáról, hogy aktívan részt vesz a szlovák társadalom nemzeti jellegének kialakításában. Továbbá erőfeszítéseket tesz Szlovákia „integritásának és területi épségének védelmére, valamint a nemzeti erők egyesítésére”. 

Deportálni őket azonnal, kicsit mellette vannak, a Duna másik oldalára valók

– fogalmazott egy kommentelő a kicsivel több mint 3800 követővel rendelkező közösségi oldaluk bejegyzése alatt.