Durva változás jöhet a magyar egészségügyben

GettyImages-479699932 (1)
2022.12.18. 15:18
Megjelent a Belügyminisztérium honlapján egy rendelet tervezete, amelyben a magánpraxisban dolgozó orvosokat is arra köteleznék, hogy havonta 20 órát dolgozzanak állami intézményekben.

A honlapon több belügyminiszteri rendelet lehetséges módosítását helyezték kilátásba. Ezek egyike lenne „az orvosok, fogorvosok, gyógyszerészek és az egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképesítéssel rendelkezők folyamatos továbbképzéséről” szóló rendelet.

A tervezet értelmében ennek a szövegébe kerülne be egy olyan mondat, miszerint az orvosoknak, szakorvosi képzettséggel rendelkezőknek 

havonta 20 óra gyakorlati időt kellene letölteniük az állami egészségügyben ahhoz, hogy ezt a továbbképzést teljesíthessék.

Valamivel engedékenyebb lenne a rendelet azokkal szemben, akik „ügyeleti feladatellátást” vállalnának, nekik ugyanis havonta 10 óra is elengedő lenne a 20 helyett.

Nemrég egy egészségügyi szakértő, Rékassy Balázs értékelte kérdéseinkre válaszolva az egészségügy tervezett átalakítását. Többek közt arról beszélt, hogy meg kell állítani a szakmában a „kritikus méreteket öltött elvándorlást”.

(Borítókép:   Robert Nickelsberg / Getty Images)