Árad a Tisza

2022.12.18. 13:14
Ár- és belvízvédelmi készültség van érvényben Magyarország több területén. A Tisza mentén 10 szakaszon elsőfokú belvízvédelmi készültség lépett életbe, de áradnak a kelet-magyarországi folyók is, ahol másodfokú árvízvédelmi készültségi szintet megközelítő vízállások is lehetnek.

Az Országos Vízjelző Szolgálat (OVSZ) előrejelzése szerint a következő hat napban több területen is áradásokra kell számítani Magyarország területén. 

Az OVSZ a honlapján azt írta, a Tiszán, a Túron, a Krasznán, a Bodrogon, a Fekete- és Fehér-Körösön kell I. fokú árvédelmi készültségi szint elérésére, illetve meghaladására számítani. Azonban a Tiszán a Tiszabecs és Tokaj közötti szakaszokon akár a II. fok szintjét is megközelítheti a vízállás.

Túl csapadékos volt a december

A jelentős vízállás-növekedés hátterében az áll, hogy az országban decemberben két hét alatt helyenként 100 milliméternél is több csapadék hullott. Az Időkép azt írta, bár ezzel a hosszan tartó aszály megszűnt, a talaj olyannyira telítetté vált, hogy 

AZ ALFÖLD EGYES RÉSZEIN MÁR A BELVÍZ IS MEGJELENT. 

A kialakult helyzet miatt a Tisza mentén 10 szakaszon elsőfokú belvízvédelmi készültség lépett életbe. Túltelített lett a talaj a Tiszavalk-sulymosi, Laskó-csincsei, Kiskörei, Kunhegyesi, Kisújszállási, Karcagi, Cibakházi, Vidreéri, Martély-Tisza-maroszugi és az Alcső-Tápé-gyálai védelmi szakaszon. 

Belügyminisztérium Vízügyi Főigazgatósága
Belügyminisztérium Vízügyi Főigazgatósága

De áradnak a kelet-magyarországi folyók is, jelentős árhullám indult el a Tiszán. A folyó felső szakaszain a jövő hét első felében másodfokú árvízvédelmi készültségi szintet megközelítő vízállások is lehetnek. 

Országos Vízjelző Szolgálat
Országos Vízjelző Szolgálat

Ugyanakkor a vízállás-előrejelzés szerint a következő napokban nem romlik tovább a kialakult ár- és belvízvédelmi helyzet. A napos, szárazabb időjárás miatt nagyot csökken majd a vízállás. 

(Borítókép: Shutterstock)