Nagy István mindenkit megnyugtatott: lesz elég hal karácsonykor

2022.12.19. 12:22
Az utóbbi években lassan, de folyamatosan nő a hazai halfogyasztás; a nehézségek ellenére van elég hal, és mindenki megtalálja a karácsonyi asztalra valót az üzletekben – mondta Nagy István agrárminiszter a halfogyasztást népszerűsítő sajtótájékoztatón Budapesten, a Központi Vásárcsarnokban.

A tárcavezető kiemelte: a karácsonyi időszak meghatározó a hazai halfogyasztásban. Becslések szerint a haltermelők ekkor értékesítik a teljes éves étkezési mennyiség 40 százalékát, egyes nagy haltermelők esetében pedig akár az éves forgalom 60-70 százalékát is kiteszi a karácsonyi haleladás – mutatott rá.

Nagy István kifejtette, hogy az elmúlt időszakban az agrárium és benne a halgazdálkodás rendkívüli kihívásokkal szembesült. A járvány mellett az aszályhelyzet és az orosz–ukrán konfliktus, valamint „az elhibázott brüsszeli szankciók következményeivel” is meg kellett küzdeniük.

Mint mondta: a haltermelők többsége okosan, „jó gazda módjára” optimalizálta a termelést a mostoha körülmények között: egyes tavakat fel sem töltöttek, a nem teljesen feltölthetőket pedig kisebb egyedsűrűséggel népesítettek be – ismertette a miniszter, jelezve: bár ezzel csökkent a megtermelt hal mennyisége, hatékonyan minimalizálni tudták az elkerülhetetlen veszteségeiket.

Nagy István köszönetet mondott az ágazatban dolgozó minden szereplőnek, hogy mégis 

lesz elég magyar hal az ünnepi asztalokra, mivel korlátozták az export mennyiségét is ennek érdekében.

Az agrárminiszter mindenkit arra biztatott, hogy keresse és vásárolja a magyar halat.

Még mindig kevés halat eszünk

A tárcavezető beszélt arról is, hogy az egy főre jutó halfogyasztás az elmúlt években folyamatosan nőtt. Ismertetése szerint ez az érték 2013-ban, a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP) indulásakor a jelenlegi módszerrel számítva 5,4 kilogrammot tett ki, 2021-re már 6,5 kilogrammra emelkedett, ami 20 százalékos növekedés.

„A számok ugyan attraktívak, európai összevetésben azonban a magyar halfogyasztás továbbra is alacsony” – tájékoztatott a miniszter. Hozzátette: hazánkban a fogyasztás terén továbbra is a ponty a meghatározó faj, a második az afrikai harcsa.