Nem verik nagy dobra a parlamenti pártok, hogy jótékonykodnak

Index parlamenti partok jotekonykodas
2022.12.20. 15:58
Megkérdeztük a parlamenti pártokat, hogy jótékonykodnak-e, részt vesznek-e jótékonysági akciókban a karácsonyi időszakban.

A pártok válaszait a legutóbbi közvélemény-kutatások erősorrendje szerint közöljük.

A Fidesz közölte: politikusaik nemcsak karácsonykor, hanem az év más napjain is részt vesznek jótékonysági akciókban, ezt azonban legtöbbször belső meggyőződésből és nem a nyilvánosság előtt teszik.

A Demokratikus Koalíció minden évben jótékonykodik, idén ennek azt a formáját választották, hogy befizettek az árnyékkormányuk által létrehozott Rezsimentő Alapba.

„Kicsit több mint húszmillió forintot sikerült összegyűjteni, amelyből az árnyékkormány a tisztességesen dolgozó embereknek, családoknak, időseknek segít kifizetni a decemberben esedékes rezsiszámláikat. Így sok nélkülöző embernek tehetjük egy kicsit könnyebbé, talán boldogabbá is a karácsonyi ünnepeket” – közölte az ellenzéki párt.

A Mi Hazánk közlése szerint az ukrajnai háború kitörése után szervezeteik és politikusaik az elsők között nyújtottak segítséget kárpátaljai családoknak. Emellett minden hónapban, rendszeresen támogatnak gyermeküket egyedül nevelő anyákat, nagycsaládokat, időseket. „A Mi Hazánk Mozgalommal szövetségben működő Magyar Önvédelmi Mozgalommal együtt folyamatosak a jótékonysági akcióink nemcsak karácsonykor, hanem egész évben” – olvasható a párt közleményében.

A Momentum már a pedagógustüntetések kezdetekor jelentős összeggel támogatta a Tanítanék sztrájkalapját; a továbbiakban is támogatják a tüntető diákokat és tanárokat. A párt képviselői pedig inkább a nyilvánosság kizárásával jótékonykodnak.

Az MSZP arról tájékoztatott, hogy képviselőik évek óta fizetésük egy részét önként befizetik a Szolidaritási Alapba, emellett helyi szervezeteik folyamatosan gyűjtési akciókat szerveznek a helyi közösségek támogatására. Az ünnepeket megelőzően élelmiszert gyűjtenek, amelyet rászoruló családoknak juttatnak el. Az igények felmérésében és az adományok eljuttatásában az MSZP helyi szervezetei működnek közre.

A Jobbik tagjai – helyi és országos politikusaik, valamint ifjúsági tagozatuk – helyben és országosan is saját környezetükben készítenek csomagokat és juttatják el a párt közösségének rászoruló tagjaihoz, és lakóhelyükön a helyi rászorulókhoz – ahogy azt ezt megelőző években is.

A Párbeszéd politikusai fizetésük egy részét folyamatosan jótékony célokra fordítják. Emellett a párt – hagyományos Tenni kell! kampánya révén – élelmiszert, tűzifát, háztartási berendezéseket, technikai eszközöket, játékokat juttat a rászoruló családoknak.

(Borítókép: Index)