Hosszú tárgyalások után két postát újranyitnak az egyik fővárosi kerületben

HNT 5721
2022.12.20. 18:21
A II. kerület vezetésének sikerült megegyeznie a Magyar Postával két egység újranyitásáról. A polgármester a megállapodás részleteit is elárulta.

„Nem adtuk fel – hosszú tárgyalások után két postát tudunk újranyitni különleges módon a II. kerületben: a Kelemen László utcai és Török utcai posta januárban újranyithat” – jelentette be Őrsi Gergely polgármester, hozzátéve: ősszel a nyolc II. kerületi postából kettő maradt nyitva, ezért tárgyalásokat kezdeményeztek a Magyar Postával az újranyitások érdekében.

Az önkormányzat első ajánlatában a Török utcai és a Kelemen László utcai posta rezsijének átvállalása és a bérleti díjak elengedése szerepelt. Többkörös tárgyalás után végül így sikerült megállapodniuk az újranyitásról:

  • A Török utcai postánál az eddig bérelt ingatlant ingyen a Posta tulajdonába adja a kerület, feltéve, ha az 1959 óta postahivatalként működő ingatlan továbbra is postaként üzemel.
  • A Kelemen László utcai postánál a szolgáltatás igénybevételéért díjat fizet a II. kerület 28 900 000 Ft + áfa összegben 18 hónapra, azzal, hogy a Magyar Posta Zrt. vállalja: mindaddig, amíg a jogszabályban kizárólagos egyetemes postai szolgáltatás alanyaként köteles ellátni feladatát, addig a postai szolgáltató tevékenységet ezen a két helyen biztosítja.

A posták újranyitása 2023 januárjában várható. Az újranyitó posták mellett a kerület több pontján postapontokat fognak üzembe helyezni. A postabezárásokról itt írtunk részletesen.

Kaposváron is kinyit két posta

A négy bezárt postahivatalból kettő kinyit január első felében Kaposváron – jelentette be a város polgármestere kedden a somogyi megyeszékhelyen, sajtótájékoztatón az MTI szerint.

Szita Károly (Fidesz–KDNP) beszámolt arról, hogy a Magyar Posta Zrt. másfél évre vállalta a Kaposfüred és Toponár városrészben lévő hivatalok működtetését, ennek költségéhez az önkormányzat 32 millió forinttal járul hozzá.

Dolgoznak azon, hogy a szolgáltatás ezután is megmaradjon, illetve mindenhol legyen, ahol erre igény és szükség van – tette hozzá a településvezető. 

Kaposvár azután kezdeményezett tárgyalást a céggel, hogy kiderült, a toponáriaknak és a kaposfüredieknek hat kilométerre van a legközelebbi postahivatal. Szita Károly megítélése szerint a posta nem minden szempontot vett figyelembe a hivatalok bezárásakor.

(Borítókép: Nagy Tamás / Index)