Karácsonyi csomagot vittek Pintér Sándornak, a Belügyminisztériumban újdonságokat is hallottak

2022.12.21. 16:23
Az oktatási helyzet javítása érdekében karácsonyi csomagot vitt több civil és szakmai szervezet képviselője Pintér Sándornak a Belügyminisztériumba. Az épületben az egyik főosztályvezető fogadta az akció szervezőit, akik azt az információt kapták, hogy a tárcavezető reagálni fog az összeállított csomagra, mert „érdekli az oktatás”. „Én ebben a pénteki konzultáció után nem voltam biztos, de jó volt ezt hallani” – mondta a Történelemtanárok Egyletének elnöke.

Tizenkét civil és szakmai szervezet képviselője gyűlt össze szerda délután Budapesten a Széchenyi tér sarkán az első magyar oktatási miniszter, Eötvös József szobránál.

Miklósi László, a Történelemtanárok Egyletének elnöke elmondta: azért választották ezt a helyszínt, mert máig Eötvös Józsefet tartják a legjobb oktatási miniszternek.

Az összegyűltek a rögtönzött sajtótájékoztató után a Belügyminisztérium felé vették az irányt, hogy egy karácsonyi csomagot adjanak át Pintér Sándor tárcavezetőnek. Bár az esemény szervezői eredetileg a főbejárathoz szerettek volna menni, azt az információt kapták, hogy az épület hátsó bejáratánál várja őket egy belügyi megbízott, aki ezúttal Maruzsa Zoltán helyettes államtitkárának titkárságvezetője volt.

Miklósi László a helyszínen arra a kérdésre, hogy mikor kapnak választ az átadott dokumentumokra, azt az információt kapta, hogy az igazgatási szünet végétől – ami január 8-án van – számítva 30 napon belül, de akár hamarabb is.

„Ami újdonság volt nekem, hogy azt mondták, a miniszter urat érdekli az oktatás. Én ebben a pénteki konzultáció után nem voltam biztos, de jó volt ezt hallani” – mondta Miklósi László.

Mint arról korábban beszámoltunk, a karácsonyi csomag tartalmazza a Civil Közoktatási Platform szakmai egyeztetések alapján született oktatáspolitikai kiadványait, továbbá több elemzést és egy petíciót is, utóbbit immár 19 ezren írtak alá.

A civil és szakmai szervezetek egyik fő követelése továbbra is az, hogy a kirúgott pedagógusokat helyezzék vissza az állásukba, noha Orbán Viktor a délelőtti Kormányinfón több alkalommal is nyomatékosította, hogy ez nem fog megtörténni, „a törvényeket ugyanis be kell tartani”.

A karácsonyi csomag átadásához az alábbi szervezetek csatlakoztak:

  • Történelemtanárok Egylete
  • Civil Közoktatási Platform
  • Magyartanárok Egyesülete
  • Levegő Munkacsoport
  • Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete
  • Szülői Hang
  • Szülői Összefogás Közösség
  • Civil Bázis
  • Akadémiai Dolgozók Fóruma
  • Oktatói Hálózat
  • Magyarországi Franciatanárok Egyesülete
  • Civil Kollégiumi Alapítvány

Januárban folytatódnak a sztrájktárgyalások

A délelőtti Kormányinfóval egy időben ismét egy asztalhoz ültek a pedagógus-szakszervezetek képviselői Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárral. A megbeszélésre az érdekvédők ugyancsak elvitték a fent már említett szakmai anyagokat, előrelépés mégsem történt.

„Benn töltöttünk két órát, okosabbak nem lettünk, pedig előtte reménykedtünk, hátha a karácsonyi időszakban kapunk valami megnyugtatót. Semmit nem kaptunk” – mondta Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

A tárgyalások januárban folytatódnak, és talán tavasszal már lesznek érdemi fejlemények a pedagógusok helyzetét illetően.