A világ összes nemzete közül a magyarok értékelték a legrosszabbnak az idei évet

DMARC20220820024
2022.12.21. 19:53
A magyarok szerint rosszabb volt az idei év, mint a járványidőszak, míg a világ többi nemzete jobbnak értékelte 2022-t. – Ez derült ki az Ipsos 36 országban végzett felméréséből. A jövő évre vonatkozóan borúsabbak a kilátások, világszintű recesszióra számítanak a lakosok.

Az Ipsos az öt kontinens 36 országában végzett online közvélemény-kutatást, amelyben megkérték a lakosokat, hogy értékeljék a 2022-es évet, illetve a jövő évvel kapcsolatos kilátásaikat is felmérték. 

A megkérdezett magyarok 87 százaléka vélte úgy, hogy a 2022-es év kedvezőtlen volt hazája számára, míg a világátlag 73 százalék volt a kérdésben. Miközben a magyarok közül 8 százalékkal többen értékelték borzalmasnak a tárgyévet, mint a tavalyi felméréskor, a többi országban átlagosan 4 százalékkal csökkent a lakosok pesszimizmusa a múlt évhez képest.

A legoptimistábbak Szaúd-Arábiában élnek, állampolgáraik csupán 44 százaléka ítélte rossznak az idei évet. Érdekes módon az emberek a családjuk szempontjából nem látták ennyire negatívnak a mögöttünk álló évet, ugyanakkor a magyarok 66 százalékkal ebben is a pesszimistábbak között vannak, a törökök vélték legrosszabbnak, az izraeliek a legjobbnak közvetlen környezetük szempontjából az évet.

Még rosszabb évre számítanak a lakosok

A felmérésben a 2023-ra vonatkozó kilátásokra is kitértek, a válaszadók 79 százaléka valószínűsíti, hogy az infláció és az áremelkedés meghaladja az ideit, amit a fizetések emelkedése nem fog lekövetni, 68 százalék nagyobb munkanélküliségre, a kutatásban részt vevők fele a tőzsdék összeomlására is számít, valamivel kevesebben még az sem tartják kizártnak, hogy országuk a Nemzetközi Valutaalap (IMF) segítségére fog szorulni. 

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban csak 40 százalék véli úgy, hogy 2023-ban véget ér a konfliktus, köztük a legbizakodóbbak az indiaiak, a legborúlátóbbak a japánok, a magyarok 36 százalékkal a középmezőnyben vannak ebben. Ehhez köthető az is, hogy az összes válaszadó közül 54 százalék aggódik amiatt, hogy nukleáris fegyvereket vetnek be, miközben a háború kirobbanását megelőző évben 20 százalék látott erre esélyt. 

A klímaváltozással kapcsolatos kérdésben extrém időjárási eseményekre a legtöbben, 83 százalékkal Indonéziában számítanak, legkevésbé Szaúd-Arábiában tartanak ettől, a magyarok 65 százaléka valószínűsíti, hogy egyre több ilyen lesz a következő évben, ezzel a skála közepén vagyunk. 

A koronavírust illetően a válaszadók 60 százaléka nem számít további korlátozásokra, 56 százalék szerint többen fognak az online világban élni, ugyanakkor 37 százalék nem lát reális esélyt a négynapos munkahétre. 

Arra a kérdésre, hogy a következő évben toleránsabbak lesznek-e az emberek, 34 százalék felelt igennel, a magyarok mindössze 14 százaléka, csak Japán vélekedett negatívabban 12 százalékos aránnyal az ügyben. A nemmel válaszolók száma Magyarországon volt a legmagasabb, 77 százalék felelt így. 

(Borítókép: Mónus Márton / MTI)