A kirúgott tanárok visszahelyezését kéri a Magyar Tudományos Akadémia

HNT 6142
2022.12.21. 09:42
Állásfoglalást fogadott el a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöksége a közoktatás helyzetéről és fejlesztésének szükségességéről, amelyben a köztársasági elnök közbenjárását kérik.

Az MTA állásfoglalása szerint üdvözlendő, hogy az egyre feszültebb helyzetben párbeszéd indult a kormány és a tanárok képviselői között, de úgy vélik, azt minden érintettre ki kell terjeszteni. A meginduló folyamat sikeréhez pedig elengedhetetlennek tartják az elbocsátott tanárok visszahelyezését eredeti munkahelyeikre.

Előremutatónak nevezték, hogy a közoktatásért felelős tárca nyilvánosságra hozta a pedagógusok valós béremelésére vonatkozó intézkedési programját. Azonban szerintük emellett mielőbb biztosítani kell, hogy a pedagógusok fizetése elérje a velük azonos szintű képzettséggel rendelkező szellemi foglalkozásúak fizetésének mindenkori átlagát.

Állásfoglalásukban kitértek arra is, hogy a tanári pálya vonzóvá tételéhez és a közoktatás színvonalának emeléséhez szakmai autonómiát kell biztosítani a pedagógusoknak. Továbbá azt javasolják, hogy a pedagógusok bérezése legyen teljesítményarányos, és erősítsék meg az egyetemeken a tanárképzést az utánpótlás biztosításának érdekében.

Országunknak a közoktatási rendszer alapos átalakítására, választási ciklusokon átívelő köznevelés-fejlesztési programra van szüksége, amely a kiemelkedő tehetségek gondozása mellett a társadalmi kohézió növelésének és a felzárkóztatás céljának is eleget tesz. Ez csak össztársadalmi megegyezéssel biztosítható

– fogalmaz az MTA Elnöksége.

A közoktatás Magyarországon is meg kell kapja azt a figyelmet és anyagi ráfordítást, ami a világ élvonalát képező és felzárkózásra törekvő európai és Európán kívüli országok esetében adott – tették hozzá.

Nagy port kavart az elbocsátási hullám

December elején csaknem 700 tanár döntött úgy, hogy nem veszi fel aznap a munkát, miután a Belügyminisztérium azonnali hatállyal elbocsátott nyolc pedagógust, amiért polgári engedetlenségbe kezdtek. Hat tanárt a Karinthy Frigyes Gimnáziumból, egyet-egyet pedig az Eötvös József Gimnáziumból és a Vörösmarty Mihály Gimnáziumból rúgtak ki. Emiatt még több tanár kezdett polgári engedetlenségi akcióba, összesen 671 tanár 71 iskolából, köztük vidéki intézményekből.

November végén az Egységes Diákfront szervezett demonstrációt a kirúgások miatt. A szervezők azt írták, felháborítónak tartják, hogy a kormánynak csak „a megtorlás, a megfélemlítés, a feszültség további gerjesztése, a tiltakozásukat polgári engedetlenséggel kifejező pedagógusok munkaviszonyának megszüntetése az egyetlen válasza az oktatás súlyos válságára az érdemi párbeszéd és döntések helyett”.

(Borítókép: A Magyar Tudományos Akadémia épülete 2022. március 15-én. Fotó: Nagy Tamás / Index)