Csaknem hatezer családnak kell visszafizetnie a csokot

2022.12.22. 10:55
A csok 2015-ös indulása óta az egy gyermek megszületésére vonatkozó négyéves határidő telt le eddig, a szerződés teljesítése 5812 családnál nem valósult meg – ismertette Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára. Hozzátette: az ő esetükben is van lehetőség fizetési halasztást vagy részletfizetést kérni a jogszabályban meghatározott esetekben. Az érintettek fele már elérte a tervbe vett gyermekszámot, decemberre a családtámogatást igénylők száma elérte a 217 ezret.

A tavalyi után az idei is rekordév lehet a családi otthonteremtési kedvezményt igénylők számában – nyilatkozta a Világgazdaságnak Tállai András. A pénzügyminiszter helyettese elmondta, hogy 2022-ben november végéig közel 33 ezer új szerződést kötöttek meg. Az igénylők fele használt lakás megvásárlására, kilencezren új lakásra, nyolc és fél ezren falusi csokra fordítják az állami támogatást. A tavalyi évben negyvenezer szerződésre került pecsét.

Az államtitkár ismertette: a program 2015. július elsejei indulása óta már 217 ezren adták be igényüket az állami támogatásra, amivel potenciálisan ennyien juthattak lakáshoz. Egyelőre a 2018. július 31-ig megkötött szerződésekben az egy gyermek vállalására vonatkozó négyéves határidő telt le, aminek az új lakás építésére igénylők közül 670-en, használt lakás vásárlására, bővítésére az összeget felvevők közül 3850-en nem tudtak eleget tenni, további 1292 esetben egyéb, a szerződésben vállalt feltételek nem teljesítése miatt kell visszatéríteniük a felvett támogatást.

Tállai András kiemelte: az 5812 érintett számára a jogszabályban előírtak alapján van lehetőségük halasztást vagy részletfizetést kérni.

Az érintettek közel fele már elérte a tervbe vett gyerekszámot, a csokprogram több tízezer gyermek megszületésében játszhatott szerepet 

– fogalmazott, majd hozzáfűzte, hogy a kormány folytatja a családtámogatási rendszer fejlesztését.