Hogyan kerüljük el, hogy vendégül lássuk karácsonykor a tűzoltókat?

Hogyan Kerüljük el
2022.12.23. 16:44
Adventi koszorú, gyertya, karácsonyfa, fényfüzér, csillagszóró – az év végi időszak hagyományos és elmaradhatatlan kellékei, amelyek segítenek megteremteni az ünnep hangulatát. Senki nem gondol rájuk potenciális veszélyforrásként, pedig nagyon is komoly következményekkel jár, ha nem figyelünk oda. Az ünnepi időszakban akár a duplájára is emelkedhet a lakástüzek száma, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak 17 tanácsa van arra, hogyan előzzük meg a bajt.

A karácsonyi időszak advent első napjával, november végén kezdődik: ilyenkor kerülnek asztalra a gyertyás koszorúk, sokaknál pedig megkezdődik az otthon karácsonyi díszekbe és fényekbe való öltöztetése. A gyertyák, égők és fényfüzérek azonban balesetet is okozhatnak. A tavalyi adventi időszakban csaknem hetven tűzeset volt az országban, öt lakás vált lakhatatlanná felborult gyertya, kiégett vagy zárlatos fényfüzér miatt, az adventi tűzesetekben 13-an sérültek meg – tájékoztatott Dóka Imre tűzoltó őrnagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője. Egy idei, gyöngyösi esetről is beszámolt az Indexnek: egy idős nő gyertyát gyújtott az adventi koszorúján, majd úgy hagyta, ennek következtében tűz ütött ki a lakásában, amely lakhatatlanná vált.

Naponta átlagosan 25 lakástűzhöz hívják a tűzoltókat, az adventi, karácsonyi időszakban az esetek száma a duplájára is emelkedhet. Dóka Imre elmondta: legtöbbször a gyertyák helytelen használata okoz bajt, de abból is tűz lehet, ha megtörik a fényfüzér kábele, vagy a túlmelegedett, illetve túlterhelt hosszabbítók/elosztók gyulladnak ki. Dóka Imre hozzátette: ez akkor történhet meg, ha egymásba dugdossuk őket, és nem vesszük figyelembe, milyen teljesítményű készülékeket üzemeltetünk velük.

Az ünnepi készülődés egyik legfontosabb helyszíne a konyha. De ez is veszély forrása lehet, ha elfeledkezünk a készülő ételről, amelyet a tűzön hagyunk. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt javasolja, hogy használjunk a sütés-főzésnél időzítőt. Ha a konyhában a tűzhelyen felejtettük az olajat, és meggyullad, ne vízzel próbáljuk oltani, hanem fedővel fedjük le, majd kapcsoljuk ki a tűzhelyet. Ha pedig a sütőben gyullad ki az étel, el kell zárni a tűzhelyet, várjuk meg, amíg elalszik a tűz, és ha van rá lehetőség, vigyük ki az égett ételt a szabadba.

Dóka Imre tűzoltó őrnagy, helyettes szóvivő arra figyelmeztetett: ahogy haladunk az időben előre, mind az adventi koszorúk, mind pedig a karácsonyfák szárazabbak lesznek, tehát gyúlékonyabbá válnak. Erre azért is kell odafigyelni, mert sokan csak vízkeresztkor vagy utána szoktak megválni a karácsonyfájuktól.

A karácsonyfa állításakor arra érdemes odafigyelni, hogy tartsuk az úgynevezett hő- és tűztávot, vagyis minimum egy métert hagyjunk a karácsonyfa és a fűtőberendezések – radiátor, konvektor, kályha, kandalló – között. Mindezek ugyanis hőt termelnek, és ha a közelükben állítjuk fel a karácsonyfát, az tűzveszélyes állapotot teremt.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője megerősítette: idén karácsonykor is csaknem kétezer tűzoltó lesz szolgálatban mintegy ötszáz járművel.

Két éve az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a honlapján 17 pontban foglalta össze tanácsait, mit érdemes megfogadni, hogy ne kelljen vendégül látni a tűzoltókat az ünnepek alatt.

  1. A legtöbb karácsonyi tüzet gyertyák, mécsesek okozzák. Ha nincs a gyertya alatt tűzálló alátét, amint csonkig ég a gyertya, lángra kap a koszorú is. Inkább ne is gyújtsuk meg a gyertyákat, ha nincs alattuk alátét!
  2. A gyertyák és az adventi koszorú közelében ne legyen semmilyen éghető anyag, ami meggyulladhat.
  3. Soha ne hagyjuk magára az égő gyertyákat, mielőtt kimegyünk a szobából, fújjuk el!
  4. Ha gyenge minőségű, piacon, aluljáróban, csomagtartóból vásárolt fényfüzérünk van otthon, inkább ne használjuk.
  5. Ha kint dekorálunk égősorral, csak kültéri fényfüzért tegyünk ki, mert áramütés és tűz is lehet belőle. Bent a lakásban már használhatunk beltéri és kültéri fényfüzért is.
  6. A fényfüzér vezetéke ne kerüljön bútorok lába alá, mert megtörik, kidörzsölődik, és zárlat miatt tüzet okozhat.
  7. Ha a fényfüzér vezetéke vagy a hosszabbító eldeformálódott, megtört, megolvadt, ne használjuk, hiszen csak idő kérdése, hogy mikor fog tüzet okozni.
  8. Éjszakára húzzuk ki a fényfüzért a konnektorból!
  9. A karácsonyfára – bármilyen szép is – soha ne tegyünk égő gyertyát vagy csillagszórót. A november végén kivágott karácsonyfa a fűtött lakásban már annyira kiszáradt, hogy pillanatok alatt képes meggyulladni. Ha a karácsonyfa alján meggyullad egy ág, nem kell hozzá egy perc, és már a csúcsdísz is lángolni fog.
  10. A karácsonyfát tegyük másfél méter távolságra a kandallótól, kazántól vagy egyéb fűtőeszköztől. A legjobb, ha egyméteres körben semmi sincs a fa közelében.
  11. Karácsonykor a tűzhelyen és a sütőben párhuzamosan készülnek a finomságok. Sok tűz a konyhában keletkezik, mert megfeledkezünk az ételekről. Hogy biztosan ne felejtsük el a készülő ételt, állítsuk be a telefonunkon az időzítőt!
  12. Ha a tűzhelyen felejtettük az olajat, és meggyullad, ne oltsuk vízzel, mert az égő olaj kirobban az edényből, és mindent meggyújt maga körül. Tegyünk rá fedőt, és kapcsoljuk ki a tűzhelyet!
  13. Ha a sütőben gyulladna meg az étel, kapcsoljuk ki a sütőt, és várjuk meg, amíg elalszik a tűz. Néhány perc után nyissuk ki a sütőt, és edényfogóval vigyük ki a szabadba az odaégett ételt.
  14. Igazán feldobja a szoba hangulatát, ha a kandallóban lobog a tűz. A begyújtáshoz soha ne használjunk benzint, gázolajat, hígítót, mert robbanáshoz vezet.
  15. A tüzelőt ne a kandalló előtt vagy mellette tároljuk, mert a kipattanó szikrák meggyújthatják. A kandalló előtt mindig legyen szikrafogó.
  16. A tűzoltókat nap mint nap rengeteg közlekedési balesethez riasztják, karácsonykor pedig sokan útnak indulnak, hogy meglátogassák távolabb élő rokonaikat. Vezessünk óvatosan, és csak a téli útviszonyokra felkészített járművel induljunk el!
  17. Azokban az otthonokban, ahol nyílt égésterű fűtőeszközzel fűtenek, vagy ilyen berendezéssel melegítik a vizet, szén-monoxid keletkezhet, ha a működő fűtés vagy a vízmelegítő nem kap elég levegőt. Ha megszólal a szén-monoxid-érzékelő, vagy a működő fűtés mellett többen is fejfájásra, hányingerre panaszkodnak, azonnal hívjuk a 112-es segélyhívó számot.

(Borítókép: Index)