Átlagosan 83 ezer forintot költünk karácsonyi ajándékokra

GettyImages-500406292
2022.12.23. 10:53
83 ezer forint – a magyarok átlagosan ennyit szánnak karácsonyi ajándékokra. Országszerte ugyanakkor komoly különbségek vannak: míg Budapesten ez a szám a 105 ezer forintot is eléri, addig ugyanez a vidéki városokban már csak 58 ezer forint.

A Fidesz szavazóinak többsége derűlátó, szerintük az idei ünnep olyan lesz, mint máskor, az ellenzékre voksolóknak viszont csak a harmada gondolja ezt – derül ki abból a felmérésből, amelyet a Publicus Intézet készített a Népszava megbízásából. 

Az ezerfős minta alapján 83 ezer forintra jött ki az az összeg, amelyet egy magyar ember tárgyakra, élményekre vagy egyéb, pénzért vehető ajándékokra költ. Budapesten a legbőkezűbbek, a vidéki városokban pedig a legtakarékosabbak a válaszadók, így

  • a fővárosban 105 ezer forintra,
  • míg a vidéki városokban 58 ezer forintra jött ki az átlag.
  • Érdekes, hogy ez utóbbinál még a községekben, falvakban élők is többet költöttek a karácsonyi ajándékokra, hiszen ott 71 ezer forint jött ki,
  • míg a megyeszékhelyeken ennél valamivel magasabb, 83 ezer az átlagos, ajándékokra költött összeg.

Ezerből 40-en azt mondták: idén karácsonykor egy fillért sem költenek ajándékokra.

A felmérés azt is vizsgálta, hogy hol töltjük az ünnepeket. A válaszadók 88 százaléka otthon marad ebben az időszakban, egy szűk réteg azonban útra kel: 8 százalékuk belföldi, 3 százalék pedig külföldi utazást tervez.

(Borítókép:  Akos Stiller / Bloomberg / Getty Images)